MY_LOGO

U Rumunjskoj najavljeno jačanje obrambene suradnje dviju država

Foto: www.vlada.gov.hr
Foto: www.vlada.gov.hr

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević borave u dvodnevnom službenom posjetu Rumunjskoj, tijekom kojeg će se susresti s predsjednicom Vlade Rumunjske Vasilicom-Vioricom Dăncilă, predsjednikom Rumunjske Klausom Iohannisom i predsjednikom Zastupničkog doma Rumunjske Nicolaem-Liviuem Dragneaom.

Po dolasku u Bukurešt u četvrtak, 17. svibnja 2018. u Veleposlanstvu Republike Hrvatske sastali su se s predstavnicima hrvatske zajednice u tome gradu.

"Hrvatska i Rumunjska će zajedno djelovati tijekom svojih predsjedanja Europskom unijom 2019. i 2020., a dobri odnosi između dviju zemalja poboljšat će se jačanjem obrambene suradnje", istaknuo je Plenković u prigodnom obraćanju, najavivši potpisivanje memoranduma o suradnji na polju sigurnosti i obrane s rumunjskim ministrom obrane Mihaiom-Viorelom Fiforom.

Rumunjska Europskim vijećem predsjeda početkom 2019., a uz Finsku i Hrvatsku koje tom institucijom predsjedaju krajem 2019. i početkom 2020. čini takozvani "trio" koji priprema zajednički program, utvrđujući teme i glavna pitanja koje Vijeće riješava u razdoblju od 18 mjeseci.

"Naša obrambena industrija izrazito je dobro zastupljena na velikom vojnom sajmu koji se upravo održava u Rumunjskoj i to su sastavnice kako izgraditi naše odnose", poručio je predsjednik Vlade iz Bukurešta.

Plenković i Krstičević u petak, 18. svibnja 2018. posjetit će i Međunarodni sajam obrane, aeronautike i sigurnosti "Black Sea Defense and Aerospace 2018" na kojem svoje proizvode izlaže i devet tvrtki iz Hrvatske: Agencija Alan, Čateks, Galeb, Galko, HS Produkt, Kap-Ko, Odjeća, KROKO i Šestan-Busch. Riječ je o sedmom izdanju tog vojnog sajma na kojemu izlaže više od 270 tvrki iz više od 25 zemalja.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .