MY_LOGO

Zrakoplovi HRZ-a dio spektakla u sklopu Airshowa Čakovec

Foto: MORH / M. Čobanović
Foto: MORH / M. Čobanović

Prelet MIG-a 21, nastup četiri akrobatske skupine, pokazna vježba CANADAIRA CL 415 i Air tractora 802, samo je dio ovogodišnjeg  spektakla na međimurskom nebu održanog u sklopu zrakoplovne manifestacije Airshow Čakovec 2018, koji je i ove godine privukao veliki broj ljudi.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Damira Krstičevića, manifestaciji je nazočio pomoćnik ministra Roman Mikulić sa suradnicima uz zamjenika zapovjednika i načelnika stožera HRZ-a brigadira Michaela Križaneca.

Ova već tradicionalna zrakoplovna manifestacija u organizaciji Aerokluba Međimurje održala se u subotu i nedjelju, 9. i 10. lipnja 2018. u Pribislavcu, a njezina je primarna zadaća popularizacija letačkog sporta među mladim, čime se nastavlja tradicija međimurskog zrakoplovstva.

Zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva svojim su nastupima izazvali  posebno oduševljenje i interes okupljenih na čakovečkom Airshowu, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić

Pomoćnik ministra obrane Roman Mikulić pohvalio je organizaciju ove manifestacije koja, kako je rekao, zasigurno povećava interes mladih za letačke discipline.

"Sustavno radimo na jačanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kako bi u svakom trenutku čvrsto i snažno mogli odgovoriti na bilo koju ugrozu ili opasnost te biti na raspolaganju našem narodu kada je to najpotrebnije", rekao je Mikulić, dodavši kako je napor u vidu modernizacije zrakoplovne tehnike prepoznat te "rezultirao povećanjem interesa za studijske programe aeronautika i vojno inženjerstvo".

Tradicionalna zrakoplovna manifestacija u organizaciji Aerokluba Međimurje Tako su borbeni zrakoplov MIG-21, CANADAIR CL 415 i Air tractor  802 uz atraktivan nastup akro grupe "Krila Oluje" predstavili Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a dio ovogodišnjeg Airshowa bila je i austrijska ekipa Flying Bulls, koja se predstavila s četiri aviona: dva Fairchild Dornier Alpha Jeta, Lockheed P-38 Lightningom i Vought F4U Corsairom. Letački program otvorio je Zoltan Vereš, jedno od najzvučnijih imena na području akrobatskih letova.

Također, oduševljenje okupljenih izazvao je program engleskog Raven Teama i latvijskih zračnih akrobata iz skupine Baltic Bees, koji su se predstavili sa šest aviona L-39C Albatros i novim programom pripremljenim povodom 10 godina njihovog rada. Dio letačkog programa bili su i različiti modeli aviona s mlaznim motorima, helikopteri i jedrilice.

Uz akrobacije pilota u zraku, veliki interes bio je i za modele zrakoplova te zanimanje vojnog pilota pa je tako organiziran i poseban dolazak osnovnoškolaca, prije svega učenika sedmih i osmih razreda koji su kroz priče i razgovor s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva saznali nešto više o povijesti i djelovanju HRZ-a, ali i o tome kako postati vojni pilot.

Učenici osnovnih škola s pilotima HRZ-a Učenicima je prezentiran i program dragovoljnog vojnog osposobljavanja, a s obzirom na to kako se povratak Hrvatske vojske u Varaždin planira do kraja 2018. godine, manifestaciji su nazočili i pripadnici legendarne 7. gardijske brigade Pume.

Najviše pažnje među posjetiteljima izazvao je kompjutorski simulator letenja borbenim avionom gdje su djeca, ali i odrasli mogli isprobati kako je to upravljati borbenim avionom. Naime, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske sudjeluje kao dugogodišnji izlagač na brojnim sajmovima koji se vežu uz visoko obrazovanje i edukaciju.

Foto: MORH / M. Čobanović 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .