MY_LOGO

HRM u zajedničkoj protupožarnoj vježbi u Žrnovnici

Foto: HRM / G. Bilopavlović
Foto: HRM / G. Bilopavlović

U vojarni "Sv. Juraj" u Žrnovnici, u utorak, 3. srpnja 2018., snage Hrvatske ratne mornarice i Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Split provele su zajedničku protupožarnu vježbu u cilju uvježbavanja postupaka i radnji za gašenje šumskog požara izvan radnog vremena.

Uz pripadnike Hrvatske ratne mornarice i Javne vatrogasne postrojbe Split, u vježbi je sudjelovalo Operativno vatrogasno zapovjedništvo (OVZ) u Divuljama te dobrovoljna vatrogasna društva (DVD) Žrnovnica, Podstrana i Split.

Sveobuhvatne pripreme obuhvatile su obuku i provjeru djelatnika o postupcima i radnjama prilikom uočavanja, dojave i gašenja požara, materijalno osiguranje vježbe potrebnom opremom te mjere sigurnosti za vrijeme izvođenja vježbe, uvježbavanje djelatnika za korištenje svih raspoloživih sredstava za gašenje šumskog požara te angažiranje svih raspoloživih subjekata za gašenje požara. Scenarij vježbe počeo je dojavom o požaru uočenom u krugu vojarne "Sv. Juraj" u Žrnovnici, nakon koje su službe dežurstva vojarne i Javne vatrogasne postrojbe Split pokrenule aktivnosti u cilju gašenja vatre odnosno daljnjeg širenja požara.

Koordinator vježbe u ime Hrvatske ratne mornarice bio je zapovjednik vojarne "Sv. Juraj", kapetan korvete Vjeran Zekić. Vježbu je ocijenio uspješnom te istaknuo: "Sve radnje i postupci provedeni su sukladno planiranom. Cilj ovakvih i sličnih aktivnosti je provjera sustava pravodobnog i usklađenog zajedničkog djelovanja protupožarnih snaga. U mogućoj situaciji zamišljenoj ovim scenarijem, snage su pokazale visoku razinu sposobnosti i koordinacije."

Snage Hrvatske ratne mornarice i Javne vatrogasne postrojbe u vojarni

Ministarstvo obrane i Oružane snage RH sudjeluju u pripremi i provedbi protupožarne sezone 2018. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2018. godini i Zakona o obrani. Protupožarna sezona 2018. počela je 1. lipnja, a završava 30. rujna. Oružane snage RH u spremnosti su tijekom cijele godine. U prostorima Državne vatrogasne intervencijske postrojbe u Divuljama ustrojeno je Operativno vatrogasno zapovjedništvo (OVZ) Republike Hrvatske s opremom za prijenos slike i prikaz svih relevantnih informacija u realnom vremenu za vrijeme trajanja protupožarne sezone. Zadaća Oružanih snaga RH kroz trajanje protupožarne sezone je pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrbljivanje vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara, kao i stanovništva ugroženog požarom.

Cilj uvježbavanja je provjera zajedničkog djelovanja na terenu te spremnosti i koordinacije snaga koje sudjeluju u provedbi ovogodišnje protupožarne sezone, u kojoj Hrvatska vojska sudjeluje sa zračnim, pomorskim i kopnenim snagama te po prvi puta i s bespilotnim letjelicama.

Foto: HRM / G. Bilopavlović 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .