MY_LOGO

Prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata na kninskoj tvrđavi

Foto: MORH/ T. Brandt
Foto: MORH/ T. Brandt

U prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", dan uoči središnje proslave, 4. kolovoza, na Kninskoj tvrđavi održan je prijem za ratne zapovjednike VRO "Oluja" kojem je nazočila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova Tomo Medved i Davor Božinović,glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote Jon Jensen, ratni zapovjednici među kojima i generali Ante Gotovina i Mladen Markač te predstavnici udruga iz Domovinskog rata i obitelji poginulih branitelja.

Ovom prigodom generalima Gotovini i Markaču predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uručila je odlikovanje Velereda kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu, te zasluge i uspjehe u izgradnji i zapovijedanju postrojbama OSRH.

U svom je obraćanju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula kako je ovo odlikovanje priznanje i za njihov osobni doprinos i žrtvu koju su dali boreći se za istinu pred međunarodnim sudom u Haagu. Kazala je kako je VRO Oluja bila povijesna pobjeda u punom smislu riječi, a njezina politička i vojna važnost postignuta je u skladu s najvišim etičkim i civilizacijskim standardima.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uputivši čestitke odlikovanima kazao je kako je Oluja bila legitimna te kako nakon nje ništa više nije bilo isto. Osim slobode i neovisnosti, nakon Oluje ostvareni su svi strateški nacionalni ciljevi, istaknuo je premijer te je sve pozvao da nam danas taj entuzijazam, optimizam, hrabrost i odlučnost bude vječna inspiracija.

Obraćajući se ratnim zapovjednicima, ratni zapovjednik Četvrte gardijske brigade i sudionik operacije "Oluja" , danas potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je kako je prije dvadeset i tri godine pokazano i Hrvatskoj i svijetu kako vizionarsko vodstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, utkano u zajedništvo, odlučnost i veliko srce hrvatskih branitelja vodi do pobjede. “Naša je  zadaća čuvati uspomenu na Oluju. Oluja je simbol vojničkog uspjeha i junaštva. Ona je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu. Domovinski rat temelj je hrvatske države, a hrvatski branitelji njezin su kamen temeljac. Domovinski rat je iz našeg naroda izvukao najbolje, ujedinio nas i pokazao kad smo zajedno, kada imamo zajednički cilj onda nema toga što ne možemo napraviti!”, kazao je ministar Krstičević podsjetivši kako su baš to pokazali i naši nogometaši nedavno postigavši izniman uspjeh zahvaljujući upravo zajedništvu i svijesti o vlastitim mogućnostima.
S osobitim zadovoljstvom pozdravio je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača istaknuvši kako su oni osim što su vodili rat za neovisnost i slobodu Republike Hrvatske vodili i rat za istinu u Haagu i u oba pobijedili i dokazali kako je hrvatski narod vodio pravedan i oslobodilački rat, a odlikovanje koje primaju tek je mala zahvala za njihova neprolazna djela kojima su stvarali povijest. “Nama danas ostaje obveza daljnje izgradnje i jačanja pobjedničke Hrvatske vojske i to radimo svim srcem, istim žarom koji nas je nosio u Domovinskom ratu”, kazao je ministar te je na kraju poručio:“ Budimo ponosni, imamo za što biti, i dalje pronosimo duh pobjednika i snagu zajedništva!”, kazao je ministar Krstičević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je i sam kao zapovjednik sudjelovao u Oluji izrazio je ovom prigodom posebnu zahvalu i poštovanje poginulim suborcima i prijateljima. “ Mi hrvatski branitelji svjedočimo o veličini jedne generacije, odgovornosti i odanosti svojoj zemlji i narodu, stvaranju države temeljene na demokraciji i domoljublju”, kazao je Medved.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je Oluja bila istinski simbol hrvatskog zajedništva, hrabrosti i pobjede naglasivši kako snaga i junaštvo svih hrvatskih policajaca i vojnika koji su gradili Hrvatsku nikad neće biti zaboravljena.

Nakon uručenja odlikovanja obojica generala uputila su riječi zahvale.
General Markač zahvalio je predsjednici što je dodjelom ovog odlikovanja odano i priznanje za prinos policije u domovinskom ratu. “Primljeno odličje moj je poticaj ali i traži od mene da nadalje sa svojim suradnicima radim kroz novu nacionalnu strategiju domovinske sigurnosti na stvaranju takvih sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti plodonosan rad našem narodu i bolji život. Bio sam i ostajem vjeran svom narodu i svojoj domovini”, rekao je general Markač.General Gotovina kazao je: “Ovo odličje doživljavam kao počast i priznanje stvaranja hrvatske države na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svima ljudima koji su u ono sudbonosno vrijeme suočeni s izravnom ugrozom nesebično i časno obranili svoje domove i našu domovinu. S ponosom i tugom posebno se ovih dana sjećamo naše braće koja nisu s nama”, rekao je general Gotovina. “Hrvatska država uvažena je članica europske obitelji i asocijacija naprednoga svijeta. Nama i generacijama koje rastu ostaje obveza briga o sigurnosti, gospodarskom razvoju, socijalnoj pravdi i daljnjoj izgradnji demokratskih načela. Država je jaka koliko su jake njene institucije. Izgradnja sustava i snaga zajedništva”, kazao je na kraju general Gotovina.

Foto; MORH / T. Brandt 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .