MY_LOGO

Svečano obilježen Dan neovisnosti RH na Markovom trgu

Foto: MORH
Foto: MORH

Dan neovisnosti Republike Hrvatske svečano je obilježen u ponedjeljak, 8. listopada 2018. u Zagrebu na Trgu svetog Marka.


Središnjoj svečanosti na Trgu svetog Marka nazočili su izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH Vlado Galić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov te drugi visoki državni i vojni dužnosnici, kao i predstavnici Vojno-diplomatskog zbora.

Prigodni program, koji je počeo ceremonijom Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne, pratili su i brojni građani okupljeni na Markovom trgu.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević čestitao je svim hrvatskim građanima Dan neovisnosti i zahvalio na velikoj žrtvi svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u stvaranju slobodne i suverene Republike Hrvatske na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom.

"Hvala hrvatskim braniteljima koji su stvarali Hrvatsku koja na temeljima Domovinskog rata ide prema naprijed s fokusom na čovjeka koji je najvrjednije što država može posjedovati. Naša je obaveza na vrijednostima Domovinskog rata podizati buduće generacije, čuvati tradiciju i identitet hrvatske države. Zadaća je svih nas graditi Hrvatsku kao društvo jednakih mogućnosti i jačati ekonomiju da svaki građanin Republike Hrvatske može živjeti od svog rada", poručio je Krstičević.

Također, u ovoj svečanoj prigodi ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što se veliki hrvatski praznik obilježava uz ceremoniju Počasno-zaštitne bojne te što je Vlada RH nakon 17 godina vratila ceremoniju Velike smjene straže na Markov trg.

Svečano obilježen Dan neovisnosti RH na Markovom trgu


Pripadnici Počasno-zaštitne bojne ovu ceremoniju, koja je nakon 17 godina vraćena na Markov trg na inicijativu ministra Krstičevića, provode svake subote, praznicima i blagdanima od svibnja do listopada. Cilj ove manifestacije je povratak tradicijskim vrijednostima, približavanje Hrvatske vojske narodu te promocija vojnog poziva, kao i Grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske. Velika smjena straže na Trgu svetog Marka u Zagrebu prvi put je izvedena 30. svibnja 1991., a današnjom izvedbom završeni su nastupi u ovogodišnjoj sezoni.

U nastavku svečanog programa nastupio je Orkestar Oružanih snaga RH, Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" i solist Đani Stipaničev.

Povodom obilježavanja Dana neovisnosti visoka državna izaslanstva položila su vijence na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj - kod spomen-obilježja Glas hrvatske žrtve - Zid boli i kod središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kao i kod zajedničke grobnice neidentificiranih žrtava iz Domovinskog rata na Krematoriju. Također, u Crkvi svetog Marka služena je misa koju je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup Zagrebačke nadbiskupije kojoj je nazočio i ministar Krstičević s izaslanstvom Oružanih snaga RH.

Foto: MORH / T. Brandt 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .