MY_LOGO

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u MORH-u

Foto: MORH / J. Kopi
Foto: MORH / J. Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević danas, 8. listopada 2018., primio je u Ministarstvu obrane glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, u sklopu njegovog službenog posjeta Republici Hrvatskoj.


U čast dolaska Glavnog tajnika NATO-a, ispred Ministarstva obrane upriličena je svečana ceremonija dočeka pripadnika Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske.

Ministar Krstičević i glavni tajnik NATO-a razgovarali su o aktualnim temama i izazovima u kontekstu prilagodbe Saveza na postojeće sigurnosne izazove.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo posjetom glavnog tajnika NATO-a Republici Hrvatskoj, neposredno nakon održanog redovnog sastanka ministara obrane NATO-a u Briselu. Krstičević je tom prilikom istaknuo:  "Ogroman je doprinos pripadnika Hrvatske vojske u NATO misijama i operacijama, koji prenose svoje iskustvo iz  Domovinskog rata".Također, istaknuo je kako je Hrvatska odgovorna članica NATO-a koja je povećala izdvajanja za obranu te je predviđen značajan porast i u predstojećem razdoblju.

Ministar Krstičević upoznao je glavnog tajnika NATO-a i s održavanjem vojne vježbe Velebit 18 – Združena snaga, koja će se održati slijedećeg tjedna u Hrvatskoj. "Hrvatska vojska nastaviti s modernizacijom i razvojem interoperabilnosti, da Hrvatska i dalje bude faktor stabilnosti na ovim prostorima", zaključio je Krstičević.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u MORH-u

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je Hrvatsku vojsku za angažman i sudjelovanje u međunarodnim misijama i operacijama, osobito u NATO  aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Litvi i Poljskoj i u NATO operaciji Sea Guardian. Također, Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo što će u Hrvatskoj biti smješteno Multinacionalno središte za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga. "Hrvatska je visoko cijenjena saveznica NATO-a i drago mi je što sam u Hrvatskoj", istaknuo je Stoltenberg.

U sklopu posjeta Hrvatskoj, glavni tajnik NATO-a sastao se i s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem te s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Foto: MORH / J. Kopi; Ured predsjednice RH / D. Opačak; Vlada RH 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .