MY_LOGO

Ministar Krstičević s kosovskim ministrom Berishom

Foto: MORH / J. Kopi
Foto: MORH / J. Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević susreo se u srijedu, 7. studenog 2018. godine s ministrom Kosovskih snaga sigurnosti Rrustemom Berishom. Ovo je drugi službeni posjet ministra Berishe Hrvatskoj ove godine, nakon što je u srpnju u Zagrebu sudjelovao na Posebnom sastanku ministara Američko – jadranske povelje (A5).


Na sastanku su potvrđeni vrlo dobri bilateralni odnosi dviju zemalja. Hrvatska snažno podupire euroatlantske aspiracije zemalja Jugoistočne Europe pa tako razvija i snažno partnerstvo s Kosovom.

Ministri Krstičević i Berisha izrazili su zadovoljstvo razvijenom obrambenom suradnjom usmjerenoj prema jačanju regionalne sigurnosti i stabilnosti. Hrvatska je strateški partner Kosovu u području obrane što je posebno vidljivo kroz izobrazbu velikog broja pripadnika Kosovskih snaga sigurnosti na Hrvatskom vojnom učilištu, "Dr. Franjo Tuđman'' i vojno-studijskim programima Sveučilišta u Zagrebu. 

Ministar Krstičević s kosovskim ministrom Berishom

Ministar Krstičević poručio je da će Republika Hrvatska nastaviti snažno promovirati politiku otvorenih vrata NATO-a i EU, te da je vjerodostojna perspektiva proširenja, uz provođenje nužnih strukturnih reformi, ključ stabilnosti i napretka Jugoistočne Europe. "Održali smo vrlo sadržajan sastanak pri čemu me ministar Berisha upoznao s procesom transformacije Kosovskih snaga sigurnosti. U sklopu službenog posjeta Republici Hrvatskoj, ministar Kosovskih snaga sigurnosti Rrustem Berisha s izaslanstvom posjetio je i tvornicu "HS Produkt" u Karlovcu što otvara prilike za hrvatsku vojnu industriju i suradnju u procesu modernizacije KSS-a", kazao je ministar istaknuvši pritom kako je Hrvatska vojska primjer profesionalnosti i vrhunske uvježbanosti i da je Republika Hrvatska spremna sva znanja dijeliti s partnerima i pomoći Kosovu na euroatlantskom putu.

Ministar Berisha zahvalio je Ministarstvu obrane RH na otvorenoj podršci i potpori te na dugogodišnjem sudjelovanju Hrvatske vojske u NATO operaciji potpore miru KFOR na Kosovu: "Republika Hrvatska za Kosovo je prijateljska država i strateški partner u regiji. Cilj našeg posjeta je daljnje unapređenje suradnje koja je u interesu mira i stabilnosti cijele regije. Članstvo u NATO savezu naš je strateški cilj i smatramo da ćemo od Hrvatske puno naučiti". 

Ministar Berisha tom je prilikom uputio poziv ministru obrane Krstičeviću za uzvratnim posjetom Kosovu.
 
Nakon održanog bilateralnog sastanka u Ministarstvu obrane, ministar Berisha s izaslanstvom MORH-a posjetio je Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" gdje se susreo s pripadnicima Kosovskih snaga sigurnosti (KSS-a) koji su na školovanju u Hrvatskoj.

U sklopu službenog posjeta izaslanstva će posjetiti i RACVIAC – Centar za sigurnosnu suradnju u Rakitju te Središte za međunarodne vojne operacije (SMVO).

Foto: MORH / J. Kopi 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .