MY_LOGO

Krstičević na dodjeli državne nagrade za sport "Franjo Bučar"

Foto: MORH / J. Kopi
Foto: MORH / J. Kopi

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, Damir Krstičević nazočio je u utorak, 27. studenog 2018. u Hrvatskom saboru u Zagrebu na svečanoj dodjeli državne nagrade za sport "Franjo Bučar" za 2018. godinu.

Dobitnici nagrade za sport "Franjo Bučar" za 2018. godinu su: Hrvatska muška nogometna reprezentacija, Zlatko Dalić, Luka Modrić, Josip Bilić, Tin Srbić, Ivo Trumbić, Miho Bošković, Dino Sinovčić, Neven Bertičević, Boško Božić, Vjekoslav Šafranić i Petra Deša, a dobitnici nagrade za životno djelo "Franjo Bučar" su: Vladimir Janković, Milka Babović i Mate Parlov.

Nagrađenim sportašima u ime predsjednika Vlade i svoje osobno ime čestitao je ministar Krstičević istaknuvši kako je ovo povijesna godina za Hrvatsku i vrhunske sportaše koji su svojim uspjesima na mnogim svjetskim borilištima postali najbolji promotori Republike Hrvatske. „Ponosni smo na rezultate naših sportaša u ovoj, po mnogo čemu, povijesnoj godini za Hrvatsku. Ovo je zemlja pobjednika!“, poručio je ministar podsjetivši da iza svih rezultata i uspjeha naših sportaša stoji ogroman rad i zalaganje i mnogo odricanja.

"Ovo ljeto imali smo priliku svjedočiti primjeru naših nogometaša i našeg izbornika, gdje su pokazali, kako igra, zajedništvo, hrabrost, požrtvovnost i timski duh postižu pogodak, daju rezultat. Također, ponosni smo i na hrvatske tenisače koji su osvojili Davis cup i vrhunske sportaše, ugovorne pričuvnike Hrvatske vojske, braću Martina i Valenta Sinkovića, kao i na sve ostale vrhunske sportaše, koji su osvojili čitav niz medalja i priznanja", rekao je ministar Krstičević.

Dodao je kako je sportski način života jedna od glavnih odrednica pobjedničke Hrvatske vojske, a ova 2018. godina proglašena je Godinom spremnosti i aktivnosti Hrvatskog vojnika u sklopu koje je danas otvoreno sportsko natjecanje pripadnika Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Hrvatske gorske službe spašavanje te Hrvatske vatrogasne zajednice pod nazivom "Izazov tjelesne spremnosti – Viribus unitis".

Uz ministra Krstičevića, dodjeli nagrade nazočili su i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice, ujedno i savjetnik za zdravstvo i sport Predsjednice RH Tomislav Madžar, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Krešimir Šamija i mnogi sportaši koji su uoči dodjele nagrada razgledali izložbu "Franjo Bučar".



Izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar u svom je obraćanju prenio čestitke Predsjednice RH nagrađenim sportašima rekavši kako je dodjela nagrada izvrstan podsjetnik na sva osvojena odličja vrhunskih sportaša kojima smo imali priliku svjedočiti.

Čestitajući dobitnicima na nagradi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naglasio je kako je Franjo Bučar ostavio trajan trag u povijesti hrvatskog sporta koji je i danas ovdje prisutan. "Moramo biti ponosni i svjesni onoga što u sportu činimo i jesmo!", poručio je Jandroković.
"Ova nagrada je najveće državno natjecanje u sportu", istaknuo je zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Krešimir Šamija podsjetivši da je proračun za sport u mandatu ove Vlade povećan za oko milijun kuna.

U ime nagrađenih, prigodno se obratio dobitnik nagrade za životno djelo Vladimir Janković zahvalivši na nagradi naglasivši kako sport nisu samo medalje i rekordi, već ono što je izuzetno bitno, a to je odgoj mladih i utjecaj na zdravlje tijekom čitavog života. "Dobitnike godišnje nagrade čeka još mnogo posla, učenja i uspjeha, a dobitnike nagrade za životno djelo ovo ne znači kraj jer još možemo još puno znanja prenijeti mlađima, a i sami još nešto naučiti", poručio je Janković.

Državna nagrada za sport "Franjo Bučar" osnovana je 1991. godine te je najviše  priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj športa u Republici Hrvatskoj.

Nagrada se dodjeljuje stručnim i javnim djelatnicima u području sporta, sportašima, pravnim i fizičkim osobama koje obavljaju sportsku djelatnost te drugim pravnim i fizičkim osobama zaslužnim za razvoj sporta. Državna nagrada dodjeljuje se u obliku medalje s likom Franje Bučara, posebne diplome i novčane nagrade.

Foto: MORH / J. Kopi 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .