MY_LOGO

Vlada RH poništila odluku o nabavi VBA

Na 137. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u ponedjeljak,  14. siječnja 2019. godine Vlada poništila je Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

"Nakon temeljite analize i stečenog iskustva, donosit ćemo daljnje procese i odluke kako zadržati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kako ga modernizirati te kako definirati novi model kojem bismo pristupili nabavi višenamjenskih borbenih aviona koji su potrebni Republici Hrvatskoj i za koje postoji vrlo jasna politička volja svih ključnih institucija u Republici Hrvatskoj da se realizira i zadrži", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Također, predsjednik Vlade naglasio je kako će ova Vlada i dalje podržavati nastavak modernizacije Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Napravit ćemo temeljitu analizu svih razloga zbog čega je došlo do određenih problema u realizaciji ovog projekta koji je rezultirao u konačnici eksplicitnim stavom Izraela putem njihovog generalnog direktora koji je prošlog tjedna boravio u Zagrebu i kojeg sam i osobno primio da bih izravno i neposredno mogao steći dojam zbog čega se i kako to dogodilo. Tu poruku smo razumjeli, ona je suprotna onome što je Izrael uzeo kao svoj dio odgovornosti, a to je da pribavi suglasnost za transfer tehnologije trećoj strani od Sjedinjenih Američkih Država, koji je nužan u ovakvoj situaciji", podsjetio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević još jednom je naglasio kako je izraelska strana, među ostalim, istaknula da su kroz čitav projekt, Hrvatska i Izrael bili u otvorenom i profesionalnom dijalogu te da je Hrvatska pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa i na kraju, kako Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna.

"Republika Hrvatska je ovaj vrlo složen proces od početka do kraja vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima. Sve smo napravili ispravno i za ovu neočekivanu komplikaciju  nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, niti je Republika Hrvatska na nju mogla utjecati. Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva. Republika Hrvatska nije preuzela financijske obaveze i nikakva šteta nije učinjena. Naš jedini interes bio je da kupimo ono što je bilo ponuđeno", kazao je ministar obrane i zaključio: "Ja sam uvjeren da će ova Vlada naći načina i to riješiti. Imamo odgovornost prema poreznim obveznicima i odgovornost za sigurnost Hrvatske".

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .