MY_LOGO

MORH prezentirao Plan nabave za 2019. godinu

Foto: MORH / J. Kopi
Foto: MORH / J. Kopi

U Ministarstvu obrane RH održana je u četvrtak, 7. veljače 2019. prezentacija Plana nabave Ministarstva obrane RH za 2019. godinu s osvrtom na realizaciju Plana nabave u 2018. godini predstavnicima Odbora za obranu Hrvatskog sabora, Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora, Državnog odvjetništva kao te zainteresiranih udruga civilnog društva.

Prezentaciji su, između ostalih, nazočili potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Jozo Jurčević, potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Hrvatskog sabora Ante Babić, predsjednica Transparency International Hrvatska Davorka Budimir i drugi.
 
Ministar Krstičević na početku je rekao, kako današnje predstavljanje Plana nabave za 2019. godinu koje se već tradicionalno održava odmah po donošenju Državnog proračuna, predstavlja iznimno dobru praksu. "Od početka mandata ove Vlade kao čelnik Ministarstva koje provodi puno postupaka nabave inzistiram na jačanju odgovornosti i transparentnosti u svim poslovima. Inzistiram na što boljem sustavu financijskog upravljanju i kontrolama kao i na analizi provedbe i kontroli trošenja financijskih sredstava" rekao je ministar te istaknuo važnost transparentnosti u provedbi postupaka nabave.
"Obrambeni resor u 2019. godini dobio je povećanje od gotovo 260 milijuna kuna u odnosu na 2018. godinu. Proračun Ministarstva obrane u 2019. godini iznosi 5 milijardi i 75 milijuna kuna, i veći je za oko milijardu kuna od kad sam preuzeo Ministarstvo obrane odnosno od listopada 2016. godine", naglasio je ministar Krstičević. U kontekstu ovogodišnjeg Plana nabave, ministar je rekao da je riječ o velikim financijskim sredstvima, odnosno o iznosu od oko milijardu i šesto pet milijuna kuna te da se u pravilu godišnje provede oko 1000 postupaka predmeta nabave.
"Iskoristio bih ovu priliku da pozovem sve gospodarske subjekte na uključivanje u tržište javnih nabava. Otvorena i jasna tržišna utakmica i natjecanje te šire tržište donose zdravu konkurenciju, veću ponudu a tako i kvalitetniji proizvod i uslugu na zadovoljstvo krajnjih korisnika, naših vojnika", poručio je ministar.


Podsjetio je i na uključenost Odbora za obranu Hrvatskog sabora u financijski značajne procese istaknuvši kako parlamentarni Odbor za obranu sukladno Zakonu o obrani daje mišljenje o nabavi za potrebe obrane za vrijednosti veće od  5 milijuna eura prije pokretanja postupaka nabave.
 
"Postupci javne nabave moraju biti transparentni. To nije stvar samo zakonskih rješenja, to je naš interes i naše čvrsto opredjeljenje!" ponovio je ministar te istaknuo kako su rezultati takvog rada vidljivi i iz Izvješća Državnog ureda za reviziju gdje je Ministarstvo obrane prvi put nakon 27 godina imalo bezuvjetno mišljenje o poslovanju i financijskim izvješćima za 2017. godinu.
"Tako odgovorni i transparentni u poslovanju bili smo i u 2018. godini i nastavljamo i u ovoj godini" naglasio je istaknuvši kako su proteklih godina napravljeni iskoraci u značajnom smanjenju klasificiranih nabava i transparentnoj objavi plana nabava na internetskoj stranici MORH-a. Ministar je zaključio kako je izravni pokazatelj tog trenda podatak da već treću godinu zaredom u Planu nabave MORH-a nije planiran niti jedan klasificirani postupak nabave.
"Ključni projekt ove Vlade je čovjek. Čovjek je najvrjedniji dio sustava pa će i u ovoj godini fokus biti na čovjeku, na poboljšanju uvjeta života i rada vojnika u vojarnama, kako bi pridonijeli razvijanju sposobnosti potrebnih za obavljanje svih misija i zadaća Hrvatske vojske. Vodimo računa i o projektima modernizacije i opremanja i nastavku višegodišnjih projekata važnih za naš sustav" rekao je te zaključio kako se nastavlja s dobrom praksom: "Trudit ćemo se podizati kriterije i unaprjeđivati sustav jer obrana je nacionalni interes koji se tiče svih nas."

MORH prezentirao Plan nabave za 2019. godinu


Predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan rekao je kako je ovo šesta godina za redom kako se nalazi na predstavljanju Plana obave u MORH-u, te da se svake godine vide poboljšanja. Podsjetio je i na činjenicu kako je od prošlogodišnjeg predstavljanja Plana nabave bilo očekivanja da će se izrealizirati najveća nabava u obrambenom sektoru, nabava višenamjenskog borbenog aviona, što međutim nije slučaj, već o tom postupku predstoji rasprava u Hrvatskom saboru.
Također, Dragovan je pohvalio MORH za dobru praksu javnog prezentiranja Plana nabave istaknuvši kako bi se i druga državna tijela trebala povesti za tim primjerom, s obzirom na složenost i kompleksnost nabava koje se provode. "Ovo što se radi i način na koji se radi u ovom ministarstvu bi mogao biti primjer svima ostalima", rekao je predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan te istaknuo važnost  nastavka ulaganja u modernizaciju OS RH. Zaključio je kako su ljudi uvijek i svugdje najveća vrijednost te pozdravio nastavak ulaganja u uvjete života i rada pripadnika Hrvatske vojske.

MORH prezentirao Plan nabave za 2019. godinu
 

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov u kontekstu povećanja vojnog proračuna istaknuo je važnost ulaganja u opremanje i modernizaciju Oružanih snaga, a posebice u poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske. Rekao je kako je stalna težnja osigurati uravnotežen razvoj sposobnosti Hrvatske vojske te istaknuo: "Ponosan sam na našu Hrvatsku vojsku koja iz godine u godinu uspješno provodi svoje zadaće  u operacijama, misijama i aktivnostima, obuci i vježbama. Opremajući našu Hrvatsku vojsku hrvatskim proizvodima osiguravamo da se dio novca ponovno vrati u državni proračun ali i potičemo domaću proizvodnju. S takvom sinergijom uspjeh je neizostavan".

MORH prezentirao Plan nabave za 2019. godinu


Potpredsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora Anđelko Stričak izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom saborskog Odbora za obranu i Ministarstva obrane koja je, rekao je, na zavidnoj razini. Čestitao je MORH-u na transparentnosti u radu istaknuvši: "Svi postupci javne nabave su otvoreni i niti jedan postupak nema oznaku tajnosti". Osvrnuo se i na povećanje proračunskih sredstava za obranu pohvalivši smjer i razvoj Oružanih snaga RH: "Posebno podržavamo mjere koje Ministarstvo obrane poduzima za poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika Hrvatske vojske". Također, pozdravio je i projekt povratka Hrvatske vojske u gradove koji se provodi u cilju povećanja sigurnosti svih područja Republike Hrvatske, posebno povratak Puma u Varaždin.

Foto: MORH / J. Kopi 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .