MY_LOGO

Krstičević s ministrima obrane Republike Filipini i Gruzije

Foto: MORH / J. Kopi
Foto: MORH / J. Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević susreo se u četvrtak, 11. travnja 2019. u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu s ministrom obrane Republike Filipini Delfinom Lorenzanom i ministrom obrane Gruzije Levanom Izorijem u sklopu posjeta dvaju izaslanstava Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji (Adriatic Sea Defense & Aerospace Exhibition and Conference – ASDA 19).

Na održanom sastanku s filipinskim ministrom Lorenzanom potvrđeni su dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja, a ministri su razgovarali o perspektivama daljnjeg intenziviranja bilateralne obrambene suradnje te o aktualnim globalnim i regionalnim sigurnosnim izazovima.

Ministar Krstičević upoznao je ministra Lorenzanu s aktualnostima u radu Ministarstva obrane i Hrvatske vojske i aktivnim doprinosom Republike Hrvatske kao članice NATO-a, UN-a i Europske unije u očuvanju globalne sigurnosti.

Tom prilikom, ministar Krstičević i ministar obrane Republike Filipini Lorenzana potpisali su "Memorandum o suglasnosti o obrambenoj suradnji između Ministarstva nacionalne obrane Republike Filipini i Ministarstva obrane Republike Hrvatske".Na bilateralnom sastanku s gruzijskim ministrom Izorijem također su potvrđeni dobri bilateralni odnosi dvaju prijateljskih država, izražena je želja za daljnjom suradnjom te su ministri razgovarali o sigurnosnoj situaciji i izazovima u područjima jugoistoka Europe i Južnog Kavkaza, kao i o nastavku suradnje u procesu izgradnje obrambenih sposobnosti i pripremama Gruzije za punopravno članstvo u NATO-u.

Ministar Krstičević pozdravio je gruzijske reforme koje su provedene u skladu s euroatlantskim aspiracijama te naglasio kako je Republika Hrvatska otvorena za suradnju u pogledu prijenosa hrvatskih iskustava na putu pristupanja Gruzije NATO-u i EU.Ministar Izoria zahvalio je hrvatskoj strani zbog doprinosa izgradnji obrambenih sposobnosti Gruzije sudjelujući u NATO tečajevima engleskog jezika za pripadnike OS Gruzije i tečajevima za časnike obavještajne struke te su se ministri u Splitu susreli s dva gruzijska časnika koji su na školovanju u Republici Hrvatskoj.

Ministar Krstičević i ministar Izoria potpisali su Zajedničku izjavu koja simbolizira predanost jačanju dobrih bilateralnih obrambenih odnosa dviju država.

U sklopu ovogodišnjeg, petog po redu, izdanja ASDA-e, filipinska i gruzijska izaslanstva održala su sastanke s nekoliko hrvatskih tvrtki obrambene industrije.

Foto: MORH / J. Kopi 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .