MY_LOGO

Ministar Krstičević na Konferenciji o ribarstvu u Šibeniku

Foto: MORH / J. Kopi
Foto: MORH / J. Kopi

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac sudjelovali su u ponedjeljak, 13. svibnja 2019. na Konferenciji o ribarstvu u Šibeniku.

Uoči Konferencije, na šibenskoj rivi predsjedniku Vlade i ministrima u Vladi predstavljen je sustav nadzora i kontrole ribarstva u Republici Hrvatskoj te je u sklopu toga prezentiran i novi besposadni zrakoplovni sustav.
Otvarajući Konferenciju o ribarstvu predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je važnost ribarstva kao strateške industrijske grane kroz odgovorno upravljanje i učinkovito korištenje EU fondova. Istaknuo je i važnost primjene novih tehnologija, a jedna od njih je, rekao je, nabava besposadnih zrakoplovnih sustava.

"Šest bespilotnih letjelica omogućuje kvalitetnu kontrolu hrvatskog ribarstva, ali i rano otkrivanje požara na otocima i u priobalju i svega što se događa na našoj strani Jadrana", poručio je Plenković zaključivši: "Bespilotni sustavi su dodatna vrijednost za Republiku Hrvatsku u cjelini".

U svom obraćanju potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je izvrsnu suradnju Ministarstva obrane s Ministarstvom poljoprivrede, a nabava besposadnih zrakoplovnih sustava koje će koristiti oba ministarstva i koji je najvećim dijelom financirana sredstvima Europske unije, rezultat je te suradnje.

"Europskim novcem jačamo gospodarstvo, ali jačamo i sposobnosti Hrvatske vojske. Ova nabava je dobar primjer suradnje s Ministarstvom poljoprivrede na čemu ćemo i u budućnosti inzistirati", istaknuo je ministar Krstičević dodavši kako je potrebno dijeliti i udruživati resurse kako bi bili što racionalniji prilikom trošenja proračunskih sredstava, a to je jedno i od načela Sustava domovinske sigurnosti.

 

 

"Prezentirani besposadni sustav predstavlja tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku, a nabavom ovog modernog sustava Republika Hrvatska, ponovno nakon Domovinskog rata, dobiva sposobnosti besposadnog izviđanja iz zraka", poručio je ministar naglasivši kako će nabavom prezentiranog sustava Hrvatska vojska iskoristiti sve mogućnosti koje pruža ovaj sustav te najavio ustrojavanje nove postrojbe Hrvatske vojske – Središta za besposadne zrakoplovne sustave čije će Zapovjedništvo biti u Puli.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglasio je da održivost stabilnog ribarstva nema alternativu te da je Hrvatska lider kada govorimo o kontroli i zaštiti svojih interesa izrazivši zadovoljstvo nabavljenom opremom u zadnje dvije godine, a posebice nabavom besposadnog sustava koja će doprinijeti razvoju ribarstva i Hrvatske vojske.

"Modernizirat ćemo se još, malo koja zemlja ima ovakav sustav. Hrvatska je lider kada govorimo o ribarstvu u ovom dijelu zemlje", istaknuo je ministar Tolušić.

U sklopu Konferencije o ribarstvu, ministar Krstičević sudjelovao je na panelu pod nazivom "Upravljanje resursima i održiva akvakultura", u sklopu kojega je istaknuo dobru suradnju Obalne straže i Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede u pomorskom nadzoru i kontroli ribarstva.

Konferenciji u Šibeniku nazočili su i posebni savjetnici ministra obrane Ante Gotovina, Božo Kožul, Ivica Ušljebrka i Dragutin Repinc, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

 

 

Besposadni zrakoplovni sustav sastoji se od šest letjelica, dvije lansirne rampe, dvije zemaljske stanice i ostale prateće opreme. Domet je 150 kilometara, a šest sati može biti u zraku.

Primarni cilj nabave Besposadnih zrakoplovnih sustava je provedba zadaća nadzora i kontrole ribarstva za potrebe Ministarstva poljoprivrede u omjeru uporabe 60 posto.

Osim za zadaće nadzora i kontrole ribarstva, sustav će koristiti Hrvatska vojska u omjeru 40 posto i to za potporu ostalim civilnim institucijama, kao i prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, preventivnih nadzora tijekom protupožarne sezone, za rano otkrivanje požara te za nadzor graničnog područja sa susjednim državama.

Foto: MORH / J. Kopi 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .