MY_LOGO

Perešinov MiG-21 ispred MORH-a do Dana državnosti

Foto: MORH / J. Kopi; M. Čobanović
Foto: MORH / J. Kopi; M. Čobanović

Avion legendarnog hrvatskog pilota i junaka Domovinskog rata Rudolfa Perešina svakodnevno obilaze brojni građani i turisti pa će zbog velikog interesa javnosti, avion MiG-21 oznake "26 112" ispred Ministarstva obrane RH u Zagrebu biti izložen sve do Dana državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja ove godine.

Perešinov avion, otkako se od 12. svibnja 2019. nalazi ispred Ministarstva obrane u Zagrebu, obišlo je više od 50 tisuća ljudi.

Osim brojnih građana i turista koji su obišli avion legendarnog hrvatskog pilota, grupne posjete Ministarstvu obrane organizirali su dječji vrtići, osnovne i srednje škole kojima su kadeti Hrvatske vojske i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, otkrili brojne zanimljivosti o Rudijevom avionu.

Tako su tijekom ovog tjedna, djeca vrtićke dobi i brojni osnovnoškolci i  srednjoškolci pokazali zanimanje za avion legendarnog hrvatskog pilota i zanimanje vojnog pilota te su tom prilikom razgledali i Perešinovu pilotsku opremu izloženu u predvorju MORH-a.

Pilot HRZ-a s vrtičkom djecom u MORH-u


Pilot borbenog aviona MiG-21, satnik Nino Gaković učenicima je  govorio o zanimanju vojnog pilota i otkrio im neke od kriterija koje moraju zadovoljiti ukoliko se odluče za ovaj poziv. „Bavite se sportom i vježbajte, to je vrlo važno za svakog pilota. Odbojka je primjerice, sport koji razvija i preciznost i osjećaj za prostor, što je vrlo važno i korisno za nas pilote“, kazao je satnik Gaković odgovarajući na brojna pitanja osnovnoškolaca.

„Kada letite u MiG-u, letite najbliže svemiru. To je, drugim riječima, najbliže što možete biti svemiru, a da niste astronaut. Iako je dan, nebo se zamrači i vidite zvijezde“, otkrio je Gaković i izazvao oduševljenje među učenicima koje je potom zanimalo kako izgleda priprema za let MiG-om, kolikom brzinom lete te kako se osjećaju tijekom leta.

Pilot HRZ-a sa srednjoškolcima ispred MORH-a i Perešinovog MiG-a 21


Uz satnika Ninu Gakovića, o Rudolfu Perešinu i zanimanju vojnog pilota iznimno zanimljivo govorili su i vojni piloti, bojnici Ivan Lukan i Saša Turk te satnik Tomislav Lažeta iz Središnjice za upravljanjem osobljem koji su ih također pobliže upoznali i s karijerom u Hrvatskoj vojsci.

Podsjetimo, povodom obilježavanja 24. obljetnice pogibije Rudolfa Perešina te 28. obljetnice osnivanja Hrvatske vojske, nakon 28 godina Perešinov MiG-21 kojim je u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, vraćen je u domovinu gdje će trajno podsjećati na prelet koji je postao jedan od najpoznatijih pothvata iz Domovinskog rata.

Djeca u obilasku Perešinovog MiG-a 21 ispred Ministarstva obrane RH

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .