MY_LOGO

Bilateralna vježba "Guardex 09"

Na vojnom poligonu Crvena zemlja kraj Knina od 1. do 12. lipnja održava se bilateralna vježba "Guardex 09". U vježbi sudjeluje 350 pripadnika Hrvatske kopnene vojske i Nacionalne garde Minnesote, koja je stalni partner OSRH.
Direktor vježbe je brigadni general Mladen Fuzul, zapovijednik Gardijske motorizirane brigade HKoV-a. Cilj vježbe je poboljšati dostignute NATO standarde za obuku, planiranje, organizaciju i provedbu vježbi, kao i poboljšati interoperabilnost na taktičkoj razini primjenom NATO-ovih doktrina i procedura.

Zajedničko uvježbavanje postrojbi provodilo se na taktičkoj razini tako da se pješački vod Nacionalne garde Minnesote uključio u sastav pješačke satnije postrojbe Hrvatske kopnene vojske.

Glavni dio vježbe održan je u srijedu, 10. lipnja,  na  poligonu Crvena zemlja kraj Knina, na kojem su nazočili načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Josip Lucić, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Larry Shellito, drugi visoki časnici OSRH i Nacionalne garde Minnesote, te predstavnici vojno-dilplomatskog zbora u RH. Gosti su nazočili prikazu nekoliko simuliranih incidenata, tijekom kojih su pripadnici dviju vojski pokazali visoku usklađenost primjene operativnih postupaka po standardima NATO-a. S takvom ocjenom su se složili i generali Lucić i Shelito, koji su u izjavi za medije istaknuli zadovoljstvo održavanjem vježbe i njenim uspješnim tijekom, ali i općenitom suradnjom OSRH i Nacionalne garde Minnesote, koja se već niz godina ostvaruje na vrlo visokoj razini.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .