MY_LOGO

Medijsko predstavljanje prve hrvatske generalice Gordane Garašić

Foto: MORH/ J. Kopi
Foto: MORH/ J. Kopi

Povodom dodjele privremenog čina brigadne generalice Gordani Garašić danas, 4. travnja 2014., održana je konferencija za medije u sjedištu Ministarstva obrane RH u Zagrebu.

Konferenciji su, uz promaknutu generalicu Garašić, prisustvovali ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić.

Ovo je naša Gordana Garašić, prva žena na generalskom mjestu u Oružanim snagama RH i prva žena na generalskom mjestu u operacijji ISAF, gdje će biti savjetnica zapovjednika za rodna pitanja", tim je riječima ministar Kotromanović predstavio generalicu i dodao da se radi o vrlo zahtjevnoj dužnosti na kojoj će Garašić provesti devet mjeseci. Ministar je također istaknuo da se u OSRH na voditeljskim  i zapovjednim dužnostima nalazi oko 6 posto žena, dok je u Ministarstvu obrane na najvišim dužnostima oko 40 posto žena pa je Hrvatska po tom pitanju u samom vrhu među članicama NATO-a.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić čestitao je Gordani Garašić na promaknuću. "Oružane snage spadaju u svega nekoliko zemalja članica NATO-a koje imaju ženu za generalicu, a to je pokazatelj  da su Oružane snage tom pitanju posvetile punu pozornost", istaknuo je general Lovrić i dodao da u OSRH i Ministarstvu obrane radi sedam časnica koje imaju čin brigadira te u budućnosti mogu također postati generalice.

"Ovo je izuzetna čast za mene i za Oružane snage jer smo, nakon 11 godina sudjelovanja u operaciji ISAF, prvi put dobili priliku da postavimo osobu na generalsko mjesto i to kao savjetnika zapovjednika u donošenju odluka po pitanju rodne ravnopravnosti", izjavila je brigadna generalica Gordana Garašić koja će u Afganistanu ostati do kraja 2014. odnosno do završetka operacije ISAF. „Kroz uvođenje savjetnika za rodna pitanja NATO želi dodatno  raditi na obuci afganistanskih snaga sigurnosti i njihovih predstavnika vlasti te osvijestiti da su žene ravnopravni dio društva i mogu raditi u vojsci i policiji“, zaključila je Garašić.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Ivo Josipović donio je 2. travnja  Odluku o dodjeli privremenog čina brigadne generalice brigadirki Gordani Garašić za potrebe obavljanja generalske dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu.

Foto: MORH/ j. Kopi 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .