MY_LOGO

Obilježena 96. obljetnica potonuća broda Viribus Unitis

Foto: MORH/ T. Brandt
Foto: MORH/ T. Brandt

Stota godišnjica početka Prvog svjetskog rata i devedeset i šest godina od potonuća bojnog broda Viribus Unitis (Zajedničkim snagama), obilježeni su danas, 31. listopada 2014. svečanim programom u Puli, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića.

Svečanosti je nazočio načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić ujedno i  izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, viceadmiral Ante Urlić, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Robert Hranj, umirovljeni admiral  Davor Domazet-Lošo, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstvnici lokalne uprave i samouprave i drugi.


Tom prigodom održan je Okrugli stol o mjestu, ulozi i značaju Hrvata u Austro-ugarskoj mornarici te o životnom putu Janka pl. Vukovića Podkapelskog, hrvatskog admirala koji je zapovijedao brodom Viribus Unitis. Riječ je o brodu koji je bio potopljen akcijom talijanskih diverzanata u noći s 31. listopada na 1. studenoga 1918. godine, nakon što ga je od Austro-ugarske preuzela tadašnja Država SHS. S brodom je potonuo i admiral Podkapelski te više od 250 hrvatskih mornara.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić tom je prigodom istaknuo kako se tijekom 2014. godine nizom manifestacija diljem Europe i Republike Hrvatske obilježava 100. godišnjica Prvog svjetskog rata u kojem je svojim ljudskim, prostornim i materijalnim potencijalom sudjelovao i hrvatski narod.

"Ministarstvo obrane Republike Hrvatske i Oružane snage Republike Hrvaatske odlučili su posebnim programom obilježiti tragičan događaj, ali i izuzetan čin kontraadmirala Janka pl. Vukovića Podkapelskog koji je ostao na brodu i potonuo zajedno sa svojom posadom časno slijedeći pomorsku tradiciju. Postupak zapovjednika u tragediji, čin je viteštva koji je krasio hrvatskog vojnika kroz dugu povijest, sve do junaštva iskazanog u Domovinskom ratu", rekao je general Lovrić, dodavši da se ovim obilježavanjem prisjećamo i svih generacija hrvatskih pomoraca koji su štitili i branili naše more, priobalje i rijeke te mornara branitelja koji su dali živote braneći domovinu.  

U sklopu obilježavanja, za sve poginule mornare u crkvi Gospe od mora služena je Sveta misa koju je predvodio umirovljeni porečko-pulski biskup Ivan Milovan, a na Mornaričkom groblju u Puli položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Potom je i s desantnog broda Hrvatske ratne mornarice „Cetina“ ispred pulske luke položen vijenac u more.

Foto: MORH/ T. Brandt 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .