MY_LOGO

Promocija trećeg naraštaja omanskih pilota

Foto: HRZ i PZO
Foto: HRZ i PZO

Promocija završetka letačke obuke  trećeg naraštaja polaznika Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman), koji se školuju u vojarni Zemunik u Zadru, održana je danas, u petak, 16. prosinca 2016. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru.

Promociji su nazočili zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane te načelnika GS OS RH, zapovjednik omanske zrakoplovne baze Masirah i izaslanik zapovjednika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva sultanata Oman, brigadir Naser Said Al Saaidi i drugi.

Brigadni general Miroslav Kovač tom je prigodom istaknuo kako je ovaj zajednički projekt rezultat napora, rada i profesinalnosti kako omanske  tako i hrvatske strane. „Upravo partnerski pristup rezultirao je uspješno provedenom  obukom bez ijednog  izvanrednog događaja.“ naglasio je general Kovač. Također je uputio čestitke pilotima, zrakoplovnim tehničarima, nastavnicima letenja i ostalom osoblju koje je sudjelovalo u obuci omanskih pilota.

Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona, pukovnik Damir Barišić istaknuo je kako je uspješan završetak letačke obuke još jednog naraštaja omanskih pilota potvrda visokih standarda i sposobnosti koje je Eskadrila aviona HRZ i PZO razvila u školovanju pilota. Naglasio je da za pilotsko zvanje nisu dovoljne samo sposobnosti i znanja nego je to poziv pun izazova koji traži stalno usavršavanje i učenje.
Predstavnik pilotske škole, pukovnik Tomislav Pušnik ,osvrnuo se na postignute rezultate svih uključenih u dosadašnje školovanje omanskih pilota i naglasio važnost međusobnog uvažavanja i suradnje bez kojih rezultati ne bi bili na tako zavidnoj razini.

Prigodnim govorom nazočnima se obratio i brigadir Naser Said Al Saaidi, zapovjednik omanske zrakoplovne baze Masirah i izaslanik zapovjednika Kraljevskog ratnog zrakoplovstva sultanata Oman. Izrazio je zahvalnost  pripadnicima  Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane na stručnosti i profesionalizmu koju su pokazali tijekom provedbe letačke obuke. Istaknuo  je kako su omanski polaznici imali priliku ne samo dobiti nova znanja i vještine  koji će doprinijeti borbenoj spremnosti omanskog zrakoplovstva, nego  i steći neprocjenjiva iskustva u  svakodnevnim društvenim  kontaktima i upoznati se s ovdašnjom kulturom i običajima.

U trećem naraštaju omanskih pilota školovanje na avionu Pilatus  PC-9 u 93. ZB,  uspješno je završilo osam polaznika. U obuci omanskih polaznika sudjelovalo je 18 pilota Eskadrile aviona kroz šest razdjela letačke obuke ; temeljno i akrobatsko, instrumentalno, navigacijsko, noćno i grupno letenje kao i  završna kombinacija svih profila obuke, koji su i ovaj put pokazali kako su u potpunosti  osposobljeni za provedbu letačke obuke pripadnika stranih oružanih snaga.

Foto: HRZ i PZO Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .