MY_LOGO

Eskadrili transportnih helikoptera uručena Nagrada Općine Smokvica

Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Eskadrila transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) primila je u srijedu, 1. veljače 2017. nagradu Općine Smokvica na Korčuli za izniman doprinos u hitnom helikopterskom medicinskom prevoženju s područja Općine Smokvica na otoku Korčuli do bolničkih ustanova.

Priznanje i svečanu plaketu zapovjedniku ETH i kapetanu posade na helikopteru Mi-8 MTV bojniku Anti Siniši Kozini uručio je načelnik općine Smokvica Lenko Salečić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Smokvica, koja je održana u sklopu programa obilježavanja i proslave Dana Općine Smokvica  i blagdana Gospe Kandalore.

Tom prigodom, bojnik Kozina je rekao kako je prošle, 2016. godine sveukupno prevezeno 526 pacijenata kroz ostvarenih oko 500 sati naleta u spašavanjima ljudskih života. Od tog broja s otoka Korčule prevezeno je 180 pacijenata (101 s helidroma Blato i 79 s helidroma Korčula).
 
"Mještani Smokvice i cijelog otoka Korčule mogu i dalje računati na punu spremnost letačkih posada HRZ i PZO kroz stalno 24-satno dežurstvo tijekom cijele godine, a prošlogodišnja statistika pokazuje kako je svaki drugi dan vojni helikopter bio angažiran na Korčuli u akcijama prevoženja i zbrinjavanja pacijenata", istaknuo je Kozina.
 
Hitni medicinski letovi za stanovnike Smokvice i njihove goste organiziraju se s najbližeg helidroma Blato na Korčuli, odakle se helikopterima HRZ i PZO zbrinjavaju do KBC-a Split ili drugih medicinskih ustanova u Hrvatskoj. Medicinska prevoženja s otoka Korčule najbrojnija su tijekom turističke sezone, a let vojnim helikopterima do helidroma Blato traje oko pola sata pa je to najbrži način zbrinjavanja unesrećenih s  Korčule.

Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .