MY_LOGO

Obljetnica rušenja franjevačkog samostana u Karinu

Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

U Donjem Karinu kod Obrovca u ponedjeljak 13. veljače 2017., obilježen je spomendan rušenja franjevačkog samostana i crkve Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije, koji su razrušeni 13. veljače 1993. za okupacije neprijateljskih snaga.

S obnovom ovog samostana i spomenika kulture započelo se nakon oslobađanja Karina u VRO „Oluja“, a u funkciju je ponovno stavljen 2006. godine.
 
U Programu sjećanja sudjelovali su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH njezin posebni savjetnik za hrvatske branitelje Ante Deur, izaslanik Predsjednika Sabora RH saborski zastupnik Marko Vučetić, izaslanik Predsjednika Vlade RH ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, izaslanik Potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH, njegov posebni savjetnik Ivica Ušljebrka, izaslanik ministrice kulture Miljenko Domijan, Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mladen Fuzul, predstavnici MUP-a,  lokalne zajednice Zadarske i Šibensko-kninske županije, Gradova Zadra, Drniša i Obrovca te izaslanstva Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.
 
Program je započeo hodnjom sudionika od raskrižja u Donjem Karinu do samostana i franjevačke grobnice gdje su položeni vijenci, a zajednički vijenac u ime Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH položili su general zbora Mirko Šundov, general bojnik Mladen Fuzul i Ivica Ušljebrka.
 
U prigodnom obraćanju izaslanik Predsjednice RH Ante Deur istaknuo je kako se na današnji dan sjećamo tragičnih događaja.
 
"Ponosni smo na trud i upornost naših franjevaca i stanovnika Karina koji su uspjeli ponovno obnoviti i izgraditi stoljetni spomenik opstojnosti koji je i  najopsežniji i najznačajniji zahvat na obnovi sakralne baštine porušene u Domovinskom ratu, a ovo sjećanje posveta je svima onima koji su vjerovali u ono što danas slavimo - život koji u ovim krajevima nije nestao, ljude koji su ostali i opstali sjedinjeni u vjeri i zajedništvu", poručio je Deur.
 
Izaslanik Predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tom je prigodom rekao kako obnovljeni franjevački samostan ponovno postaje dom molitve i sklonište za putnike koji u njemu pronalaze novi izvor nade i vjere, a samostan simbolizira ne samo duhovnu nego i nacionalnu vrijednost.
 
 „Smisao slobode koju smo teško ostvarili motivira nas da budemo stvaratelji i graditelji domovine tolerancije, moralnih vrijednosti, požrtvovnosti i ustrajnosti u izgradnji sigurne budućnosti svih naši građana, pri čemu je iznimno važno mlade naraštaje poučavati o događajima iz hrvatske prošlosti, a u ime čovječnije i ljepše budućnosti temeljene na zajedništvu“, poručio je načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov.
 
General Šundov naglasio je ulogu franjevaca kroz stoljeća u očuvanju hrvatske kulturne baštine i hrvatskog nacionalnog identiteta u Domovini ali i Bosni i Hercegovini jer su vrata svih franjevačkih samostana diljem Domovine uvijek bila otvorena svim potrebitima, a franjevci su svojim jednostavnim životom dijelili dobro i zlo sa svojim pukom. „Po oslobađanju našeg teritorija nakon operacije  „Oluja“ franjevci su se s narodom vratili na zgarišta oslobođenih područja i pomogli u njihovom oživljavanju, a Oružane snage RH pružat će i dalje svu moguću potporu lokalnoj zajednici“, zaključio je general Šundov.
 
Svetu misu za Domovinu i sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u samostanu služio je provincijal fra Joško Kodžoman u suzajedništvu s mjesnim gvardijanom i župnikom fra Petrom Klarićem i drugim svećenicima Zadarske nadbiskupije dok je klapa "Sveti Juraj" sudjelovala u kulturnom dijelu programa obilježavanja.

Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .