MY_LOGO

Provedena vojna vježba "PAUKOVA MREŽA 2017"

Foto: OSRH/B. Gaćina
Foto: OSRH/B. Gaćina

Na vojnom poligonu "Gašinci", od 25. do 28. travnja 2017. provedena je združena vojna vježba "PAUKOVA MREŽA 2017", u kojoj je sudjelovalo osamdesetak pripadnika Oružanih snaga RH zajedno s predstavnicima Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava i Nacionalnog CERT-a (CARNet).

Vojna vježba "PAUKOVA MREŽA 2017" prva je nacionalna vježba iz područja obrane od kibernetičkih napada na stacionarne i razmjestive komunikacijsko-informacijske sustave. Cilj je bio uvježbati procese donošenja odluke, tehničke i operativne procedure i razmjenu informacija sudionika vježbe u području obrane od kibernetičkih napada na stacionarne i razmjestive komunikacijsko-informacijske sustave. Vježbom su testirane sposobnosti sudionika za otkrivanje zloćudnih aktivnosti na komunikacijsko-informacijskim sustavima, provedba digitalne forenzike, ispitivanje funkcionalnosti zloćudnog koda, uklanjanje prijetnji i provedbu postupaka oporavka komunikacijsko-informacijskih sustava.

Direktor vježbe pukovnik Bruno Bešker izrazio je zadovoljstvo provedbom vježbe te zahvalio svim sudionicima na uloženom trudu i zalaganju te naglasio potrebu da predstavnici svih nacionalnih tijela dionika kibernetičke sigurnosti te hrvatske akademske zajednice usko i intenzivno surađuju kako bi se razvile i integrirale sve sposobnosti kibernetičke obrane na nacionalnoj razini.
"Prijašnjih godina Oružane snage sudjelovale su isključivo u međunarodnim vježbama iz područja kibernetičke obrane. Ovo je prvi puta da smo takvu vježbu organizirali sami, vlastitim snagama, na nacionalnoj razini. Želja mi je da ona postane tradicionalna i da se u budućnosti u nju uključe i svi drugi nacionalni subjekti s kojima na razini države zajedno razvijamo potencijale za očuvanje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti u kibernetičkom prostoru", rekao je pukovnik Bešker.

U provedbi ove vježbe, Predstavnici Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava i Nacionalnog CERT-a (CARNet) imali su ulogu napadača na komunikacijsko-informacijski sustav. Njihova zadaća bila je stvaranje višestrukih realističnih problemskih izazova koji uključuju pronalaženje ranjivosti i pogrešaka u konfiguraciji sustava i servisa, onemogućavanje rada sustava, zatim ovladavanje sustavom, eksploataciju podataka i korištenje sustava za krajnje destruktivne akcije. Pripadnici Oružanih snaga RH imali su zadaću obraniti sustav od napada. Na kraju svake aktivnosti provedene su zajedničke raščlambe čija je osnovna zadaća bila ojačanje sigurnosti komunikacijsko-informacijskih sustava koje koriste Oružane snage RH.

Kibernetičko ratovanje je pojam koji označava upotrebu računala, interneta i drugih sredstava za pohranu ili širenje informacija za provođenje napada na protivničke informacijske sustave pomoću sredstava informatičke tehnologije.

Foto: OSRH/B. Gaćina 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .