MY_LOGO

Započelo selekcijsko letenje novog naraštaja vojnih pilota

Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku danas, u utorak, 11. srpnja 2017. započelo je selekcijsko letenje 26 naraštaja kandidata koji se školuju za hrvatske vojne pilote na avionu ZLIN 242 L.

Selekcijskom letenju pristupilo je 15 polaznika, a svi su prethodno zadovoljili standarde liječničkih pregleda i teorijske pripreme za selekcijsko letenje te su danas pod vodstvom nastavnika letenja po prvi puta započeli sa prvim informativnim letovima.

Voditelj obuke, bojnik Vjekoslav Pavlović izrazio je zadovoljstvo zbog pozitivnog trenda porasta broja polaznika koji žele postati vojni piloti. "Raduje nas sve veći broj prijavljenih kandidata koji imaju priliku učiti od izvrsnih nastavnika letenja među kojima su i piloti "Krila Oluje". Kroz 10-ak sati svaki će se polaznik upoznati sa temeljnim manevrima aviona ZLIN-242L kroz polijetanja, slijetanja, zaokrete i ostale elemente selekcijske obuke. Vrlo je važna motivacija te dobra i kvalitetna priprema za svaki let, a bitnu ulogu u procjeni njihove sposobnosti za vojne pilote je ocjena njihovih nastavnika letenja kako podnose letenje te kako se snalaze u zračnom prostoru i naravno u kojoj mjeri je zadovoljavaju osnovne elemente letenja", iznio je bojnik Pavlović.

Polaznici koji zadovolje kriterije selekcijskog letenja nastavljaju sa studijem na Fakultetu prometnih znanosti, smjer vojni pilot, a nakon polaganja svih predviđenih ispita  polaznici obuke ponovno dolaze u bazu Zemunik na  početak temeljne obuke na avionu ZLIN-242.

Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .