MY_LOGO

Piloti Canadaira i Airtractora u filmu o buri

Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Piloti Protupožarne eskadrile (PPE) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, sudjelovale su u četvrtak 13. srpnja 2017. u snimanju dokumentarnog filma "Bura" koji se snima u sklopu tima produkcijske kuće iz Austrije.

Riječ je o 90 minutnom dokumentarnom filmu koji prati i opisuje vjetar kroz sva godišnja doba i uključuje razna iskustva.

Tako su pilot Airtractora AT-802, bojnik Danijel Kos i kopilot Canadaira CL-415, natporučnik Igor Mindoljević prikazali utjecaj bure u akcijama gašenja požara. Piloti su iznijeli iskustva letenja, uzimanja vode i gašenja požara u uvjetima kada puše bura, a poseban naglasak stavili su na različitost utjecaja u mikroklimatskim područjima od Istre, preko Velebita pa do Makarske.

Filmska ekipa nastavit će svoja snimanja s pilotima na proljeće u vrijeme marčanih bura želeći što vjernije dočarati uvjete u kojima hrvatski Canadairi i Airtractori uzimaju vodu za vrijeme bure.

Ovo je četvrto sudjelovanje protupožarnih posada iz baze u Zemuniku u snimanju  svjetskih televizijskih kuća. Prije pet godina Discovery Channel također je snimao hrvatske Canadaire za serijal "World's Top Five", a protupožarni piloti imali su udjela i u snimanju Disneyeva crtanog filma "Avioni 2–Nebeski vatrogasci" posudivši glas nekolicini likova u filmu čija je premijere organizirana u okruženju protupožarnih aviona u bazi Zemunik 2014.
Posada Canadaira CL-415 sudjelovala je u svibnju ove godine snimanju serijala Amazanovog televizijskog showa The Grand Tour.

Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .