MY_LOGO

Održan Dan uvaženih gostiju na vježbi "Saber Guardian 2017"

Foto: PAO HRVCON SG17 i S. Ciglenečki
Foto: PAO HRVCON SG17 i S. Ciglenečki

Dan uvaženih gostiju međunarodne vojne vježbe "Saber Guardian 2017" na kojoj sudjeluju pripadnici Oružanih snaga RH održan je u subotu, 15. srpnja 2017. na vojnom poligonu "Cincu", u Rumunjskoj, gdje je smještena glavnina snaga hrvatskog kontingenta, i to stožerno osoblje, mehanizirana pješačka satnija i tenkovski vod kao primarna obučna skupina, te namjenski organizirani logistički vod i tim ocjenjivača kao sekundarna obučna skupina.

Danu uvaženih gostiju je nazočio rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, organizatori vježbe, zapovjednik Kopnene vojske SAD u Europi general pukovnik Frederick Benjamin Hodges i zapovjednik Kopnene vojske Oružanih snaga Rumunjske general-bojnik Marius Harabagiu, te brojni visoki vojni i civilni uzvanici iz više od 20 savezničkih i partnerskih država, čije oružane snage sudjeluju u cijelom spektru vojnih vježbi u okviru združene međunarodne vojne vježbe "Saber Guardian 2017".

Ovoj aktivnosti je nazočio i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović s izaslanstvom, u čijem su sastavu bili zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske Kopnene vojske, brigadni general Tihomir Kundid, zapovjednik bojne "Tigrovi" GMBR, bojnik Mario Mlinarić te izvršni časnik u kabinetu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH pukovnik Siniša Ciglenečki.

U prigodnom obraćanju pripadnicima Oružanih snaga RH general Matanović je naglasio da se radi o najvećoj međunarodnoj vojnoj vježbi u kojoj sudjeluje pobjednička hrvatska vojska od Domovinskog rata. "Hrvatski vojnik pokazao je da je profesionalac, da je odgovoran i spreman, a mi kao zapovjednici ponosni smo što smo dio vojske koja dostojno nosi zastavu Republike Hrvatske koju su nosili i naši suborci tijekom Domovinskog rata", rekao je general Matanović.

Također, naglasio je kako je u ovoj vježbi potvrđeno zajedništvo kako unutar timova, tako i unutar naših postrojbi, ali i s našim partnerskim postrojbama s kojima ćemo sudjelovati u zajedničkim misijama. Ovo je posebno važno iskustvo za 1. mehaniziranu pješačku satniju Gardijske mehanizirane brigade OS RH koja će uskoro biti upućena u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republiku Litvu. Njezini su pripadnici nakon dugotrajne, zahtjevne obuke potvrdili visoku razinu obučenosti i osposobljenosti koje će moći pokazati u aktivnosti, zaključio je general Matanović.

General Ostović čestitao je svim pripadnicima i pripadnicima Hrvatske kopnene vojske kao i pridruženim sastavnicama na dostojnom predstavljanju Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske. Zahvalio im je na uloženom trudu i odličnom prikazu sposobnosti zajedničkog djelovanja u međunarodnom vojnom okruženju.

Ovom prigodom zapovjednik Kopnene vojske OS Rumunjske, general-bojnik Harabagiu uručio je dvojici pripadnika Oružanih snaga RH, zapovjedniku hrvatskog kontingenta na vojnom poligonu „Cincu“ bojniku Miroslavu Katuši i zapovjedniku 1. mehanizirane satnije satniku Marku Krpanu medaljon Kopnene vojske Rumunjskih oružanih snaga.

Međunarodna vojna vježba "Saber Guardian 17" je vježba Zapovjedništva kopnene vojske SAD-a u Europi (USAREUR) u Crnomorskoj regiji,  a održava se od 25. lipnja do 25. srpnja 2017., na teritoriju Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Na vježbi sudjeluje više od 25 tisuća pripadnika postrojbi Oružanih snaga SAD-a u Europi i 22 savezničke i partnerske zemlje. Oružane snage RH sudjeluju s ukupno 258 pripadnika.

Svrha vježbe je promicanje stabilnosti i sigurnosti u području Crnog mora, jačanje partnerskih sposobnosti, unaprjeđenje povjerenja i razvoj interoperabilnosti između oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.

Foto: PAO HRVCON SG17 i S. Ciglenečki 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .