MY_LOGO

Sastanak Foruma ministara obrane jugoistočne Europe (SEDM)

Foto: SEDM
Foto: SEDM

Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov predstavljao je Ministarstvo obrane RH na sastanku Foruma ministara obrane jugoistočne Europe (South-eastern Europe Defence Ministerial – SEDM), koji je održan u Batumiju u Gruziji, 10. i 11. listopada 2017. Godine.

Riječ je o prvom sastanku ministara obrane u okviru grčkog predsjedanja ovom regionalnom inicijativom čiji je temeljni cilj promicanje sigurnosnog i obrambenog dijaloga u jugoistočnoj Europi te pružanje potpore procesu euroatlantske integracije preostalih država aspiranata iz jugoistočne Europe.

Sudionici sastanka predvođenog ministrom obrane Gruzije Levanom Izoriom izrazili su podršku daljnjem razvoju i nadogradnji aktivnih projekata SEDM-a i vojnog dijela Procesa – Multinacionalne kopnene brigade SEEBRIG. Pored navedenog, vođena je rasprava o aktualnim sigurnosnim izazovima na području jugoistočne Europe i crnomorske regije s posebnim naglaskom na izbjegličkoj krizi, terorizmu i fenomenu radikalizacije.

Ministri obrane i voditelji izaslanstava postigli su konsenzus o potrebi mirnog rješavanja otvorenih pitanja, uz puno poštivanje načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država.

Također je pozdravljen doprinos Gruzije izgradnji međunarodne sigurnosti i stabilnosti, posebice doprinos misiji "Resolute Support" u Afganistanu u kojoj Gruzija sudjeluje s više od 800 vojnika.

Na marginama sastanka pomoćnik ministra obrane je održao bilateralne sastanke s predstavnicima Albanije, Crne Gore, Gruzije i Makedonije s ciljem rasprave o prioritetnim sigurnosnim i obrambenim temama od zajedničkog interesa.

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .