MY_LOGO

Delnička vojarna preimenovana u “Stožerni brigadir Ante Šaškor“

Foto: T. Brandt
Foto: T. Brandt

Obilježavanje blagdana svetog Martina Tourskog, biskupa zaštitnika vojne kapelanije Zapovjedništva specijalnih snaga i spomen Dana na poginule pripadnike specijalnih postrojbi Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga RH tijekom Domovinskog rata održana je u petak, 10. studenoga 2017. godine u vojarni u Delnicama.

Svečanost je započela svetom misom u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Delnicama koju je predvodio Vojni ordinarij u RH, mons. Jure Bogdan, koji je podsjetio na životni put svetog Martina, jednog od najvećih biskupa svih vremena. Nakon mise u vojarni u Delnicama održana je ceremonija otkrivanja ploče i preimenovanja vojarne „Drgomalj“ u vojarnu „Stožerni brigadir Ante Šaškor“, na spomen poginulog junaka Domovinskog rata, legendarnog zamjenika zapovjednika Prvog hrvatskog gardijskog zdruga koji je smrtno stradao 1995. godine na planini Vitorog.

Natpisnu ploču u krugu vojarne otkrili su supruga i udovica stožernog brigadira Ante Šaškora, Ivanka Šaškor i umirovljeni general Miljenko Filipović, bivši zapovjednik bojne Zrinski i Prvog hrvatskog gardijskog zdruga.

Otkrivanju ploče i preimonavnju vojarne nazočili su predstavnici Ministarstva obrane RH, Glavnog stožera OS RH, udovice i obitelji poginulih branitelja, udruge proizašle iz Domovinskog rata, bivši pripadnici postrojbe te predstavnici MUP-a, lokalnih županijskih i gradskih vlasti.

Tom prigodom zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija podsjetio je na neizbrisiv trag koji je u Domovinskom ratu ostavio stožerni brigadir Ante Šaškor. „Zamjenik zapovjednika Prvog hrvatskog gardijskog zdruga stožerni brigadir Ante Šaškor dao je osobni pečat specijalnim postrojbama Hrvatske vojske i na ovaj način, preimenovanjem vojarne mu odajemo zahvalnost za sve što je učinio za specijalne postrojbe“, rekao je general Perica.

Svečanost je završila polaganjem vijenaca kod spomen križa vojarne i paljenjem svijeća i molitvom za poginule pripadnike te posjetom spomen sobi.

Foto: MORH/ T. Brandt 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .