MY_LOGO

HRM proslavila blagdan svog zaštitnika sv. Nikole

Foto: HRM/ M. Siriščević
Foto: HRM/ M. Siriščević

Hrvatska ratna mornarica obilježila je u srijedu, 06. prosinca 2017. godine blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Nikole i Dan Vojne kapelanije u Splitu. Prigodne svečanosti održane su u vojarni „Admiral flote Sveto Letica Barba“ i u crkvi sv. Ante na Poljudu.

Uz pripadnike Hrvatske ratne mornarice  proslavi su  nazočili predstavnici Grada, Županije i  braniteljskih udruga, a slavlje je uveličala klapa Hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj".

Svečana  procesija s kipom sv. Nikole krenula je nakon paljenja svijeće u spomen sobi Zapovjedništva HRM-a od sidrišta luke Lora do crkve sv. Ante, u kojoj  se održala koncelebrirana sveta misa koju je predvodio vojni biskup u RH, monsinjor Jure Bogdan. 

Sveti Nikola, zaštitnik pomoraca, putnika, ribara i djece,  jedan je od najomiljenijih katoličkih svetaca,  posebno kod djece. Rođen je u Patari u Maloj Aziji u 3. stoljeću prije Krista. Bio je poznat po mudrosti i plemenitosti, a iz ljubavi prema ljudima prodao je sav svoj imetak i dijelio ga siromašnima, zbog čega je proglašen svetim.

Foto: HRM/ M. Siriščević 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .