MY_LOGO

Bojnica Diana Doboš na konferenciji o ravnopravnosti spolova

Foto: MORH/ M. Čobanović
Foto: MORH/ M. Čobanović

Povodom Međunarodnog dana žena kopilotkinja  na avionu Canadair CL-415 u Protupožarnoj eskadrili 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane bojnica Diana Doboš u srijedu, 07. ožujka 2018. godine sudjelovala je na konferenciji pod nazivom „Ravnopravnost je bolja za sve“. Konferencija su organizirali Jutarnji list i IKEA.

Bojnica Doboš jedina je pilotkinja kanadera u Hrvatskoj, a osim nje ovaj posao u svijetu radi još samo jedna žena i to pripadnica protupožarnih snaga španjolske vojske. Naime, u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu ima 13% žena, od toga pet aktivnih pilotkinja.

Na konferenciji „Ravnopravnost je bolja za sve“ gdje su između ostalih, sudjelovale i ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH Helena Štimac Radin te pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, bojnica Doboš priznala je kako se za vrijeme školovanja pa čak i u krugu obitelji susrela s predrasudama, ali kako kaže, to ju nije spriječilo da danas bude uspješna i prepoznata u svome poslu.
„Danas mogu reći kako imam pozitivan odnos sa svojim kolegama, međutim tijekom obrazovanja rekli su mi kako zanimanje vojni pilot traži tako specifična znanja i vještine da to može biti samo jedan posto muškaraca. Žene dakle nisu bile čak ni percipirane da bi se time uopće mogle baviti“, rekla je Doboš i ovu priliku iskoristila kako bi naglasila potporu koju je cijelo vrijeme imala u svom suprugu.

Bojnica Diana Doboš kopilotkinja je na avionu Canadair CL-415 u Protupožarnoj eskadrili 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Pripadnica je Oružanih snaga RH od 1999. godine. U početku je obnašala dužnosti pilotkinje, nastavnice letenja i zapovjednice voda u Eskadrili aviona u kojoj je i bila članica akrobatske grupe “Krila Oluje” (2004.-2007.) gdje je zabilježila 24 nastupa u Hrvatskoj, Sloveniji, Mađarskoj i Rumunjskoj. Ulaskom u “Krila Oluje” postala je treća žena u povijesti koja je letjela u nekoj od svjetskih akrobatskih grupa.

U vojnoj letačkoj karijeri ostvarila je oko 1700 sati naleta i oko 10 000 slijetanja na avionima UTVA-75, Pilatus PC-9M i Canadair CL-415. U Protupožarnoj eskadrili zabilježila je oko 5000 izbačenih vodenih bombi na požarištima. Sudjelovala je u međunarodnim misijama gašenja požara u Bosni i Hercegovini i Državi Izrael.

Hrvatska vojska slijedi pozitivne trendove i nalazimo se u vrhu NATO zemalja po zastupljenosti žena u vojsci. Po statistikama iz 2017. godine, Hrvatska ima oko 11 posto žena u djelatnom vojnom sastavu, kao i Njemačka.

Foto: MORH/ M. Čobanović 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .