MY_LOGO

Obilježena deseta obljetnica Vojnog zdravstvenog središta

Foto: OSRH/ N. Krnić
Foto: OSRH/ N. Krnić

U Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu 7. ožujka 2018. obilježena je deseta obljetnica ustrojavanja Vojnog zdravstvenog središta (VZS).

Svečanosti obilježavanja jubilarne obljetnice, uz pripadnike Središta, nazočio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mladen Fuzul, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, zamjenik ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Komljen, savjetnik načelnika GS OSRH-a za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar, zapovjednici grana i postrojbi OSRH-a, načelnik MORH-ove Službe za vojno zdravstvo brigadir Veljko Vukić te ravnatelj KB Dubrava dr. sc. Srećko Marušić.

Načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov istaknuo je važnost dobrog funkcioniranja zdravstvene potpore u sustavu Oružanih snaga. "U sastavu Vojnog zdravstvenog središta još ima pripadnika koji su svoje domoljublje, hrabrost i sposobnost dokazali u Domovinskom ratu. U proteklih deset godina izgradili ste Središte, očuvali kontinuitet obavljanja zadaća i funkcije nekadašnjih zdravstvenih postrojbi Oružanih snaga", rekao je, zaključivši kako Vojno zdravstveno središte kao značajni dio Oružanih snaga mora biti spremno ići ukorak s novim dostignućima, što uključuje i dodatno ulaganje u obrazovanje zdravstvenih djelatnika, opremu i uvjete rada.

Zapovjednik ZzP-a general bojnik Mladen Fuzul istaknuo je da će pružanje zdravstvene potpore postrojbama i pripadnicima Oružanih snaga, poglavito u području zrakoplovne, pomorske, podvodne i hiperbarične medicine te medicine rada, i dalje ostati temeljna zadaća dviju glavnih ustrojstvenih cjelina Vojnog zdravstvenog središta – Zavoda za zrakoplovnu medicinu i Zavoda za pomorsku medicinu. Najavio je postupno opremanje medicinskom i terenskom opremom te odgovarajućim vozilima. Posebno je istaknuo međunarodnu suradnju u području zdravstva te je poručio: "Usklađivanja s logističkom doktrinom Sjevernoatlantskog saveza, ali i vaše dragocjeno iskustvo iz Domovinskog rata, taj posao uvelike olakšavaju i vama i generacijama koje dolaze."

Zapovjednik Vojnog zdravstvenog središta brigadir Mario Dadić osvrnuo se na najvažnije zadaće u protekloj godini, istaknuvši doprinos Vojnog zdravstvenog središta međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u operacijama potpore miru, sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama, potporu civilnim institucijama te predstojeće izazove u ovoj godini. Posebno je istaknuo važnosti Hitnog zračnog medicinskog prijevoza, u kojem je VZS najvažnija karika, kao i barokomoru Zavoda za pomorsku medicinu kao jedinu takve vrste u južnoj Hrvatskoj, ukazavši na njezin značaj u spašavanju ljudskih života.  "Ono čime se najviše ponosimo ipak nisu brojevi i rezultati, već ljudski potencijal jedinstven u OSRH, kao najveća snaga naše postrojbe i najvažniji resurs za daljnji razvoj ne samo VZS-a, nego i zdravstvene službe OSRH u cjelini", zaključio je brigadir Dadić.

Jubilarnu obljetnicu djelatnicima Središta čestitao je i ravnatelj KB Dubrava dr. sc. Srećko Marušić. Osvrnuo se na Domovinski rat, zaključivši kako je upravo u tim ekstremno teškim trenutcima iz hrvatskog naroda izašlo ono najbolje - hrabrost, požrtvovnost i zajedništvo, te je poručio: "To je to plemenito nasljeđe iz kojega je iznikla Hrvatska vojska i koje vi predstavljate. Hvala vam na svemu što radite i hvala vam što ste i danas ovdje."

Za uspješno izvršenje zadaća i postignute rezultate pohvaljeno je i nagrađeno 19 pripadnika Središta te je uručeno 16  Spomenica domovinske zahvalnosti. Tim je povodom u kapelici KB "Dubrava" služena misa, koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a na središnjoj svečanosti nastupila je Klapa HRM-a "Sv. Juraj".

Foto: OSRH/ N. Krnić 

Copyright © 2008-2017 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .