MY_LOGO

Dan vojne kapelanije Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku

Foto: OSRH
Foto: OSRH

Svečanim euharistijskim slavljem u petak, 11. svibnja 2018. obilježena je dvadeseta obljetnica i Dan vojne kapelanije "Svetog Leopolda Bogdana Mandića", zaštitnika Zapovjedništva zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" (Z ZOD "F.K.F.") u Osijeku.

Slavlje je predslavio vojni ordinarij u miru msgr. Juraj Jezerinac uz koncelebraciju vojnog kapelana i dekana Osječkog vojnog dekanata vlč. Ante Mihaljevića, vojnih kapelana vlč. Vladislava Mandure i vlč. Željka Volarića te svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Slavlju je nazočilo oko 250 djelatnika ZOD "F.K.F." sa zapovjednikom brigadirom Željkom Šikićem, djelatnici Pješačke pukovnije, gardijsko-oklopno mehanizirane brigade bojne "Pume" i "Sokolovi", načelnik policijske uprave Osječko-baranjske g. Ladislav Bece, predstavnici Osječko-baranjske županije, predstavnici gradskog poglavarstva, te predstavnici zapovjedništava i uprava koje djeluju na području grada Osijeka, kao i obitelji poginulih pripadnika.

Zapovjednik ZOD "F.K.F." brigadir Željko Šikić svim je djelatnicima i pripadnicima čestitao dvadesetu obljetnicu i Svetkovinu Leopolda Bogdana Mandića i zahvalio svima koji su svojom nazočnošću došli uveličati ovo slavlje. Zahvalivši se Ocu biskupu na pastirskom pohodu u svom govoru osvrnuo se na povijest vojne kapelanije od njezina osnutka 10. veljače 1998. godine do danas istaknuvši kako je upravo u ovoj dvorani u kojoj danas slavimo Svetu Misu tadašnji vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac uveo u službu prvog vojnog kapelana koji već dvadeset godina uspješno vodi ovu vojnu kapelaniju.
Imajući u vidu dušobrižništvo u redovima Hrvatske vojske sa zadovoljstvom je istaknuo kako je ono prisutno od prvih dana Domovinskog rata i neraskidivo povezano s potrebom pripadnika Oružanih snaga da zbog prirode i zahtjeva vojnog poziva imaju priliku prakticiranja vjere i u postrojbama Hrvatske vojske.

Otac biskup se zahvalio, srdačno pozdravio sve okupljene i poveo misno slavlje rekavši kako nam je Crkva proglašenjem Leopolda Bogdana Mandića svetim dala uzor življenja i zagovornika posebno pripadnicima ove vojne kapelanije, te je ovo misno slavlje posebno prikazao za branitelje koji su dali svoje živote kako bi mi živjeli i tu žrtvu itekako cijenili. U svjetlu izrečenih Isusovih riječi "Ja sam pastir dobri" osvrnuo se na život i djelo Svetog Leopolda Bogdana Mandića, čovjeka vjere, iza kojega su stajali uzorni roditelji Bogu odani i koji su ga odgajali u ozračju vjere te ga prihvatili kao najveći Božji dar, darovan Crkvi i kao dar hrvatskom narodu.

Prigodnim riječima vojni kapelan i dekan Osječkog vojnog dekanata vlč. Ante Mihaljević zahvalio je ocu biskupu koji ga je primio u službu i braći svećenicima, zapovjedniku ZOD "F.K.F.", dosadašnjim pomoćnicima kapelana stožernoj narednici Miri Ćavar, umirovljenom satniku Zdravku Blaževiću, sadašnjem pomoćniku natporučniku Darku Bobanu, te svim suradnicima na potpori u pripremi i proslavi Dana kapelanije. Pridružio se riječima dobrodošlice na početku ovoga slavlja. "Prije dvadeset godina u ovoj dvorani tada mladi vojni biskup Juraj Jezerinac uveo me je u službu vojnog kapelana. Sada je biskup "mladi umirovljenik" a ja na putu prema mirovini. Iza nas su godine rada, nadam se punu dobroga i zato Bogu zahvaljujemo, a za propuste i pogreške tražimo oproštenje" istaknuo je vlč. Mihaljević.

Misno slavlje svojim pjevanjem uveličali su klapa "Sveti Juraj"  Hrvatske ratne mornarice i pjevačko društvo "Baje" iz Ivanovca sa svojim župnikom vlč. Andrijom Vrbanićem.

Foto: OSRH 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .