MY_LOGO

Dan uvaženih gostiju vježbe "Saber Strike 18" u Litvi

  Foto: 1. HRVCON-a eFPBG-DEU
Foto: 1. HRVCON-a eFPBG-DEU

U sklopu provedbe vježbe "Saber Strike 18" na vojnom poligonu Pabrade u Republici Litvi, u ponedjeljak, 11. lipnja 2018. godine održan je Dan uvaženih gostiju (Distinguished Visitors Day - DVD) kojem je prisustvovao i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, brigadni general Tihomir Kundid i hrvatski vojni izaslanik u Republici Litvi brigadir Jugoslav Jozić.

Gostima su tom prigodom prezentirani glavni obučni ciljeve i dosadašnje etape vježbe.  
Združenim djelovanjem NATO snaga koje se nalaze u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi (eFP BG LUT–DEU) te američke i litavske vojske, prezentirane su taktike, tehnike i procedure kod provedbe vojnih operacija u naseljenom području (MOUT, Military Operations in Urban Terrain), pri čemu su sudionici prikazali vrhunsku obučenost i sposobnost združenog djelovanja zračnih, kopnenih i snaga za posebne namjene.

Tim povodom zamjenik zapovjednika američkih kopnenih snaga za Europu general bojnik John Gronski pozdravio je nazočne i čestitao im na postignućima, a ministar obrane Republike Litve Raimundas Karoblis zahvalio je svim nacijama angažiranim u provedbi ove vježbe.


Nakon pokazne vježbe održan je i taktičko-tehnički zbor na kojem je bila prezentirana oprema i sredstva kojima su opremljene postrojbe. Zapovjednik gardijske mehanizirane brigade, brigadni general Tihomir Kundid u pratnji hrvatskog vojnog izaslanika u Republici Litvi (sa sjedištem u Varšavi) brigadira Jugoslava Jozića i zapovjednika 1. HRVCON-a bojnika Marka Krpana obišao je postrojene pripadnike koji su sudjelovali u vježbi te im uputio čestitke na demonstriranoj uvježbanosti. Čestitke su uputili i zamjenik zapovjednika američkih Kopnenih snaga za Europu general bojnik John Gronski i zamjenik zapovjednika Kopnene vojske Savezne Republike Njemačke general pukovnik Carsten Jacobson.

Podsjećamo, vježba "Saber Strike 18" godišnja je vježba koja se ove godine osmi puta provodi u cilju jačanja spremnosti i interoprabilnosti savezničkih snaga te provjere sposobnosti brzog razmještaja združenih NATO snaga visoke spremnosti (NATO Very High Readiness Joint Task Forces). Vježba "Saber Strike 18" je intergranska NATO vježba, provodi se na teritoriju 4 države - Republike Estonije, Republike Latvije, Republike Litve i Republike Poljske, a u njoj sudjeluje preko 18 000 vojnika iz 19 nacija. Vježbom zapovijeda Multinacionalni korpus Sjevero-Istok (MNC-NE).

Foto: 1. HRVCON-a eFPBG-DEU 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .