MY_LOGO

Hrvatski kadeti sudjelovali na Ljetnom kampu u Makedoniji

Foto: MORM / MKSS
Foto: MORM / MKSS

Međunarodni ljetni kamp 2018. (Summer Campus 2018) održan je od 26. lipnja do 6. srpnja 2018. godine u Središtu za obuku Pepelište i Vojnom poligonu Krivolak u Makedoniji, a na kampu su sudjelovali i kadeti iz Republike Hrvatske.

Obuka u sklopu Kampa provedena je s programskim naglaskom na izgradnji mira u postkonfliktnim operacijama uz sudjelovanje više od 120 kadeta iz 11 zemalja članica NATO-a i susjednih zemalja.

Uz šest kadeta Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, koje je vodio satnik Mirko Ištuk, i kadete iz Republike Makedonije, na Ljetnom kampu sudjelovali su i kadeti iz Austrije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Njemačke, Rumunjske, SAD-a, Kosova i Crne Gore.

Projektom Ljetnog kampa Makedonija je pokazala snažnu predanost procesu izgradnje kapaciteta za rješavanje novih sigurnosnih izazova. Cilj Kampa bio je približiti složenost budućih izazova u izgradnji mira u postkonfliktnim operacijama za mirovne snage, kao i za civilne i političke čelnike zemalja NATO-a.

Kadeti su imali priliku bolje se međusobno upoznati i raditi zajedno, s ciljem pronalaska rješenja za sve izazove u procesu izgradnje mira i sigurnosti nakon sukoba, pri čemu je fokus akademskog razvoja sudionika bio usmjeren na operacije nakon sukoba. Hrvatski kadeti svojim su znanjem operativno pridonijeli svim zemljama NATO članicama u pripremi i izvedbi programskih aktivnosti.

Na vojnom poligonu Krivolak održana je završna vježba kojom je službeno zatvoren 9. međunarodni ljetni kamp u nazočnosti potpredsjednice Vlade i ministrice obrane Radmile Šekerinske, visokih civilnih i vojnih uzvanika iz zemalja sudionica, kao i vojnih izaslanika akreditiranih u Republici Makedoniji.

Foto: MORM / MKSS 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .