MY_LOGO

Zračne snage angažirane na požarištu kod Omiša

Foto: HRZ / M. Karačić
Foto: HRZ / M. Karačić

Zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućene su u srijedu, 15. kolovoza 2018. u akciju gašenja požara u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to na području brda sjeverno od mjesta Pisak kod Omiša.

Na terenu je prvo djelovao Airtractor AT-802 koji se nalazio na protupožarnom izviđanju te je odmah pozvao pojačanje snaga pa su na požarište upućena i dva Canadaira CL-415.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do danas sudjelovale u gašenju 35 požara (14 u Zadarskoj, po 10 u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj i 1 u Istarskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedena su i 33 protupožarna izviđanja sa avionima Canadair i Airtractor u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 210 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko  5 300 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša sa ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .