MY_LOGO

Repinc na konferenciji o smanjenju rizika od katastrofa

Foto: DUZUS
Foto: DUZUS

Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane, ujedno i savjetnik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Dragutin Repinc sudjelovao je u četvrtak, 11. listopada 2018., na dvodnevoj Sedmoj konferenciji Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa, koja se održava u Zagrebu u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje u suradnji sa sedam znanstvenih i stručnih institucija, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Hrvatskim vodama, Državnim hidrometeorološkim zavodom, Građevinskim fakultetom, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom te Šumarskim fakultetom.

Savjetnik ministra obrane Dragutin Repinc u svom je obraćanju rekao kako ministar Krstičević u svim svojim ulogama, a posebno u ulozi predsjednika Odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa snažno podržava i potiče rad Platforme te se zahvaljuje svima koji svojim radom pridonose izradi važnih dokumenata za Republiku Hrvatsku, kao što su Procjena rizika od katastrofa, Procjena sposobnosti upravljanja rizicima te Strategija smanjenja rizika od katastrofa.

"Ova Konferencija, uz brojne sudionike iz tijela državne uprave, akademskih, znanstvenih i stručnih institucija, gospodarstva i drugih organizacija primjer je takvog partnerskog i sinergijskog pristupa kako bi poboljšali prevenciju kriza, katastrofa i nesreća s ciljem jačanja otpornosti i stvaranja sigurnih zajednica i smanjivanja mogućih šteta", rekao je Repinc.
Prisutne su na početku Konferencije pozdravili dekan Šumarskog fakulteta prof.dr.sc. Tibor Pentek te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, koji je ujedno i otvorio Konferenciju.

Lozančić je u svom uvodnom govoru istaknuo kako je Platforma reorganizirana 2017. godine te je postala mnogo aktivnije tijelo koje kroz svoja radna tijela povezuje političku, operativnu i znanstvenu razinu, ne samo omogućavajući prijenos znanja, već i prijedlog rješenja, izradu i donošenje dokumenata te poticanje njihove implementacije u zajedničkom cilju smanjenja rizika od katastrofa.

"Upravo to čini Platformu jedinstvenom na nacionalnoj razini. A cilj joj je u budućnosti što aktivnije poticati nova ulaganja u inovativne mjere smanjenja rizika od katastrofa te na taj način povezati znanstvenu zajednicu s donositeljima odluka, kao i usmjeravati sve sektore da ulaganjima doprinesu smanjenju rizika", rekao je Lozančić.
 
Izaslanik Predsjednice RH Robert Mikac naglasio je da sve učestalije prirodne promjene i poremećaji dovode do potrebe za većim ulaganjem u procese i aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa te istovremeno potrebu za međunarodnom suradnjom i globalnim partnerstvom, kao i suradnju na regionalnoj i nacionalnoj razini. Također je istaknuo značaj Republike Hrvatske u osnivanju i pokretanju regionalne europske platforme za smanjenje rizika od katastrofa pod nazivom Europski forum za smanjenje rizika od katastrofa.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut istaknuo je kako svi sudionici Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa moraju znati svoje zadaće i uloge u sustavu upravljanja rizicima. Također, rekao je da prioritetna zadaća svih sudionika platforme i sustava mora biti smanjenje potencijalnih šteta uzrokovanih katastrofama te da se dosadašnje ulaganje snage i energije u smanjivanje rizika od katastrofa nastavi i u budućnosti.

Prvog dana Konferencije izlaganja su održali čelnici državnih tijela i ustanova, doktori znanosti i profesori te stručnjaci iz nekoliko institucija, između ostalih iz Ureda UN-a za smanjenje rizika od katastrofa, Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Hrvatskih voda, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te mnogi drugi.

Ovogodišnja Konferencija posvećena je Strategiji smanjenja rizika od katastrofa, odnosno smanjenju rizika koji su prvom nacionalnom Procjenom rizika od katastrofa prepoznati kao prioritetni - poplave, potres i požari te rizici u nastajanju.

 

 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .