MY_LOGO

U Otoku obilježena 27. obljetnica pogibije pilota i padobranaca HRZ-a

Foto: J. Ćutuk
Foto: J. Ćutuk

Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika u Otoku kod Vinkovaca u nedjelju, 2. prosinca 2018. obilježena je 27. godišnjica pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića, padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata te hrvatskih branitelja i civila iz Otoka poginulih u Domovinskom ratu.

Izaslanik načelnika Glavnog stožera OSRH brigadir Michael Križanec, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odao je počast žrtvama, a u izaslanstvu Oružanih snaga bili su i zapovjednik Gardijske oklopne-mehanizirane brigade brigadir Mijo Validžić, načelnik Odjela Zapovjedništva HRZ-a pukovnik Robert Paradžik te zapovjednik Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze pukovnik Christian Jagodić.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Griva i Ante Plazibat, pripadnici Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu. Poginuli su pri izvršenju borbenog zadatka u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov oborila protuzračna obrana bivše JNA.

U Otoku obilježena 27. obljetnica pogibije pilota i padobranaca HRZ-a


Hrvatski su zrakoplovci letjeli na poljoprivrednom zrakoplovu “Antonov”, a posljednji borbeni zadatak koji su obavili, rušenje mosta na rijeci Bosut kod Nijemaca na vinkovačkom području, bio je u noći kada su i poginuli.

Članovi obitelji i rodbina poginulih branitelja te njihovi suborci, kao i brojna izaslanstva, među kojima i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske umirovljeni general-bojnik Josip Štimac,  položili su vijence i cvijeće te zapalili svijeće.

U prigodnom obraćanju brigadir Križanec je poručio kako trebamo učiniti sve da naši suborci, kolege i prijatelji, pripadnici Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, kao i svi poginuli branitelji iz Domovinskog rata ostanu živi u našim srcima i našem sjećanju. Također, istaknuo je kako dvije vojarne Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nose imena naših vitezova, i to Pukovnika Marka Živkovića na Plesu i Pukovnika Mirka Vukušića u Zemuniku, a u  tijeku je proces imenovanja dvorane u Zapovjedništvu 91. zrakoplovne baze po padobrancima Anti Plazibatu i Radi Grivi. 

Tim je povodom u otočkoj župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena i misa zadušnica.

 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .