MY_LOGO

U Zemuniku počela obuka na helikopterima Bell-206 B

Foto: HRZ / M. Karačić
Foto: HRZ / M. Karačić

U Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), u srijedu, 5. prosinca 2018. u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku počela je letačka obuka 24. naraštaja učenika-letača na helikopterima Bell-206B.

Letačka obuka obuhvaća temeljno, navigacijsko, temeljno instrumentalno, noćno, grupno, napredno instrumentalno, namjensko i temeljno NVG (NVG, Night Vision Googles) letenje, a obuci je pristupilo pet polaznika koji su prethodno uspješno završili temeljnu obuku na avionu ZLIN-242L. 

Prvi današnji letovi bili su informativnog karaktera u kojima kadeti u pratnji nastavnika letenja po prvi puta doživljavaju let iz kabine helikoptera pri čemu se upoznavaju s osnovnim instrumentima, procedurama pokretanja te praćenju rute leta kao i manevara i režima leta.

Voditelj obuke bojnik Rajko Rafael Boban rekao je kako se sa svakim novim obučnim ciklusom događa dodatna "živost" u Eskadrili, a pred nastavnicima letenja novi je izazov u školovanju još jednog naraštaja vojnih pilota. "Imamo iskusne i iznimno stručne nastavnike letenja koji će na najbolji način prenositi svoja znanja i vještine na kadete. Atmosfera je pozitivna i to je za kadete vrijeme kada su najviše na stajanci i u zraku što svakoga pilota najviše ispunjava i veseli", istaknuo je bojnik Boban.


Prvi samostalni let izveo je kadet Goran Crnički iz Zagreba koji je s nestrpljenjem čekao polijetanje u predviđenu zonu letenja. "Let je prošao brzo s puno dinamike. Uživao sam", iznio je prve dojmove Kadet Crnički.  

Za Mateja Globeka iz Gračaca važna je dobra priprema i koncentracija: "Nastavnici su vrhunski, dobro smo pripremljeni i radujemo se svakom razdjelu, a kako vrijeme bude odmicalo letovi će biti sve zahtjevniji ali i atraktivniji", istaknuo je kadet Globek. 

Mirko Kekez iz Šestanovca također je zaljubljenik nebeskih visina, a prvi let u helikopteru bio je iznad svih njegovih očekivanja. "Prekrasno je izgledalo, pogled s visine daje jednu novu dimenziju i sliku, slijedi priprema za novi let i naše prve korake u letačkoj obuci", istaknuo je kadet Kekez.

Foto: HRZ / M. Karačić 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .