MY_LOGO

Hrvatski vojnici na "Pretorian" tečaju u Poljskoj

Foto: POL 15.gbz
Foto: POL 15.gbz

Dvojica pripadnika 3. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) iz sastava Borbene grupe Poljska (BGP) sudjelovali su od 4. do 6. veljače 2019. na „Pretorian“ tečaju u organizaciji poljske 15. mehanizirane brigade – Gizycka kojoj je i pridodana ova Borbena grupa.

Cilj tečaja bio je usavršavanje vojnika u taktikama i procedurama zaštite zapovjednika i drugih VIP osoba. Tečaj se sastojao od dva dijela: teoretski i praktični. U prvom dijelu polaznici su izrađivali plan zaštite VIP osoba u različitim situacijama, dok su u drugom dijelu praktično isprobali ono što su planirali: pratnja i osiguranje VIP osobe u štićenoj koloni.

Pripadnici OS RH u okviru ojačane prednje prisutnosti u sastavu Borbene grupe Poljska pod zapovijedanjem Sjedinjenih Američkih Država (eFPBG-USA) na sjeveroistoku Poljske na vojnom poligonu "Bemowo Piskie" sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnosti među saveznicama. U tom smislu hrvatski vojnici provode pojedinačnu i zajedničku obuku kako s pripadnicima oružanih snaga iz sastava Borbene grupe (SAD, Rumunjska i Velika Britanija), tako i s pripadnicima OS Republike Poljske kao što je bio i upravo proveden "Pretorian" tečaj.

Foto: POL 15.gbz 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .