MY_LOGO

Drugo raketno gađanje pripadnika 3. HRVCON-a u Poljskoj

Foto: 3. HRVCON eFPBG-USA
Foto: 3. HRVCON eFPBG-USA

Pripadnici 3. HRVCON-a NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) proveli su u četvrtak, 6. veljače 2019. na vojnim poligonima za provedbu topničkih gađanja „Bemowo Piskie – Gaudynek, Sosna“ u Republici Poljskoj drugo raketno bojevo gađanje iz samohodnih višecjevnih lansera raketa 122 mm “VULKAN” M92 u dnevnim i noćnim uvjetima.

Gađanje je provedeno kao dio završne taktičke vježbe na kraju procesa obučavanja i ocjenjivanja bitnice (Operation Raider Thunder) na razini Borbene grupe Poljska, u čijem sastavu se nalazi 3. hrvatski kontingent. Cilj vježbe bio je provjera obučenosti manevarskih satnija, topničkih i raketnih bitnica te povećanje interoperabilnosti između svih sastavnica BGP-a, u svrhu priprema za ocjenjivanje Borbene grupe u cjelini kroz zajedničke vježbe s bojevim gađanjem.

Zapovjednik 3. HRVCON eFPBG-USA, ujedno i zapovjednik Bitnice SVLR satnik Željko Trček nakon uspješno provedene zadaće izjavio je kako je iznimno zadovoljan provedenim gađanjem: „Tijekom vježbe smo pružili vatrenu potporu postrojbama Borbene grupe u manevru. Ovo je ujedno bilo i naše prvo noćno gađanje ovdje u području aktivnosti što je bila izvrsna prilika za mlađe pripadnike kontingenta. Dojmovi su izuzetni. Sve naše planirane zadaće provedene su u potpunosti.“

Satnik Trček također je izrazio uvjerenje u daljnje jednako uspješno uvježbavanje s našim saveznicima.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnosti među saveznicama. U tom smislu pripadnici OS RH provode pojedinačnu i zajedničku obuku s pripadnicima Sjedinjenih Američkih Država, kao vodeće nacije BGP-a, te pripadnicima oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

Foto: 3. HRVCON eFPBG-USA 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .