MY_LOGO

Pripadnici 3. HRVCON-a na svečanom postrojavanju u Varšavi

Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA
Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence - eFP) sudjelovali su u nedjelju, 10. ožujka 2019. u vojarni 1. varšavske oklopne brigade "Tadeusza Kosciuszki" u Varšavi na središnjem događaju obilježavanja 20 godina članstva Republike Poljske u NATO savezu.

Na svečanosti su uz domaćine, predsjednika Vlade Republike Poljske Mateusza Morawieckog i ministra obrane Mariusza Blaszczaka, nazočili predsjednici vlada i ministri obrana zemalja Višegradske skupine – premijer R. Češke Andrej Babiš i ministar obrane Lubomir Metnar, premijer R. Slovačke Peter Pellegrini i ministar obrane Peter Gajdoš, mađarski premijer Viktor Orban i ministar obrane Tibor Benko. A Republiku Hrvatsku predstavljali su izvanredni veleposlanik RH u R. Poljskoj Tomislav Vidošević i vojni izaslanik brigadir Jugoslav Jozić.

Hrvatski vojnici 3. HRVCON-a eFPBG-USA zajedno s poljskim, američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima iz sastava NATO Borbene grupe Poljska, sudjelovali su u postroju i taktičko–tehničkom zboru opreme i naoružanja. U drugom dijelu programa uzvanici su pratili združenu taktičku vježbu poljskih kopnenih i zračnih snaga.

Tim povodom u subotu, 9. ožujka 2019., u vojarnama širom Poljske održani su dani otvorenih vrata "NATO piknik" pod sloganom "We are NATO, we are STRONG". Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta sudjelovali u na postrojavanju u 23.
zrakoplovnoj bazi Mazowiecki u Minsku, gdje su se pozdravili s poljskim ministrom obrane Mariuszom Blaszczakim i glavnim zapovjednikom Oružanih snaga R. Poljske general-pukovnikom Jaroslawom Mikom.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnosti među saveznicama. Borbena grupa – Poljska jedna je od četiri borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

Foto: ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .