MY_LOGO

Uspješno provedena vježbovna zadaća uz potporu NATO komponente

Središte za Nadzor Zračnog Prostora (SzNZP) provelo je u srijedu, 13.ožujka 2019. vježbovnu Air Policing zadaću uz potporu NATO Airborne Early Warning (NAEW) komponente.

NAEW komponenta je NATO integrirana, multinacionalna letačka postrojba koja pruža mogućnost brzog raspoređivanja zračnog sustava za rano otkrivanje, zapovijedanje, nadzor, kontrolu i komunikaciju za potrebe NATO operacija.
U provedbi zadaće međunarodnog karaktera sudjelovale su Bojna ZMIN, zrakoplov E-3A AWACS, Združeno zračno operativno središte (Combined Air Operational Center - CAOC) Torrejon, Snage brzog odgovora (Quick Reaction Alert - QRA) u kojima su dva Mig-a 21, Mig-21 Eskadrile borbenih aviona 91. zrakolovne baze i zrakoplov Pilatus PC-9 Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze.

Cilj vježbe bio je usklađivanje procedura i jačanje interoperabilnosti postrojbi uključenih u provedbu zadaća u sklopu NATINAMDS sustava odnosno trajne NATO misije u mirnodopsko vrijeme te krizi i konfliktu sa svrhom zaštite teritorija svih NATO članica od bilo kakvog oblika ugroze iz zraka.

Ključ uspješnosti provedbe ove zahtjevne zadaće bio je u kvalitetnoj koordinaciji između posada dviju C2 komponenti, SzNZP-a i E-3A platforme, iz koje je i provedena uspješna zadaća dvaju istovremenih presretanja dva odvojena cilja u zračnom prostoru RH.

Time su Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i njegove sastavnice, napose posade SzNZP-a i EBA, još jednom pokazale visoku osposobljenost za provedbu svojih temeljnih zadaća zaštite zračnog prostora RH, kao i preuzetih zadaća NATO saveza unutar NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane.

Prema scenariju vježbe, jedan je cilj nadzvučnom brzinom simulirao upad u NATO zračni prostor, a drugi nisku, sporu metu nepoznatih namjera, a na oba su cilja izvršena uspješna presretanja u zračnom prostoru RH.
Za uspješnu provedbu ovakvih zadaća iznimno je važna usklađenost procedura te konstantna koordinacija između posada u SzNZP-u i na E-3A platformi te CAOC Torrejon-a, za što je potrebno dosegnuti i zadržati visoke NATO standarde u segmentu kontrole zračnih misija.

Ovo je već četvrta u nizu uspješna misija uz potporu NAEW komponente, čime HRZ razvija nove sposobnosti i otvara novu dimenziju, posebno u segmentu nadzora i kontrole u zračnom prostoru.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .