MY_LOGO

Pripadnici 3. HRVCON-a na vježbi "BullRun9" u Poljskoj

Foto: Hrvatska vojska / 3. HRVCON eFPBG-USA
Foto: Hrvatska vojska / 3. HRVCON eFPBG-USA

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta kao sastavni dio Borbene grupe Poljska (BGPOL) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) sudjelovali su 9. i 10. travnja 2019. u vježbi uzbunjivanja postrojbi "BullRun9".

Cilj vježbe bila je provjera koordinacije između zapovjednih struktura Oružanih snaga Republike Poljske i NATO Borbene grupe Poljska. Vježba se sastojala od uzbunjivanja postrojbi, odlaska na dodijeljeno područjete povratka u matične baze. 

Tijekom vježbe, na taktičko–tehničkom zboru stanovnici grada Elka imali su prigodu upoznati se s opremom i naoružanjem svih sudionika vježbe. Pripadnici 3. HRVCON-a eFPBG-USA poljskoj javnosti predstavili su se sa svojim glavnim oružjem – samohodnim višecjevnim lanserom raketa 122 mm M-92 "VULKAN".

Pripadnici 3. HRVCON-a na vježbi


Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Hrvatske vojske sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnost među saveznicima.

Borbena grupa Poljska jedna je od četiri borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj. Vodeća nacija BGPOL su Sjedinjene Američke Države. Zajedno s hrvatskim vojnicima, sudjeluju i pripadnici Oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .