MY_LOGO

Započela napredna obuka na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior

Foto: HRZ / M. Karačić
Foto: HRZ / M. Karačić

Napredna borbena obuka na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior započela je u četvrtak, 9. svibnja 2019. u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za polaznike obuke druge i treće skupine pilota koji se školuju za izvidničko-borbene pilote na Kiowama.

Kroz protekla tri dana, provedene su teorijske i praktične pripreme za puni opseg provedbe napredne borbene obuke koja se odvija na širem području Zadarske županije. Između ostalog, uvježbavaju se izviđanje, zaštita snaga na terenu i u zraku, napadne operacije te otkrivanje i praćenje ciljeva na terenu uz rješavanje pojedinih incidentnih situacija i ugroza sukladno scenariju koji se uvježbava.
Obuku provode hrvatski nastavnici letenja, a cijeli proces nadzire se i sa zemlje i iz zraka kako bi polaznici obuke u potpunosti ovladali svim taktičkim radnjama i postupcima za što uspješniju provedbu zračnih operacija.

Jedan od voditelja napredne obuke i nastavnik letenja, ističe kako se naglasak od pripreme pa sve do neposredne provedbe, stavlja na timski rad.


 

 

"Svaki od polaznika obuke već je izgradio svoj osobni i profesionalni status, no ovdje moraju dati sve od sebe kako bi pridonijeli uspjehu tima. Uveli smo i bodovanje pojedinih radnji i procedura kako bi obuku učinili što zanimljivijom i u duhu natjecateljstva te su početni rezultati iznad svih naših očekivanja. O tome svjedoči i činjenica kako analiza provedene misije traje skoro jednako kao i provedba, jer se želi svaki detalj analizirati iz svih perspektiva u nastojanju što učinkovitije i uspješnije provedbe zadaće", kazao je i dodao kako su polaznici pokazali visoku motiviranost.

"Strast i energija koju polaznici obuke ulažu rezultat su njihove visoke motiviranosti, jer je obuka i za nas nastavnike letenja bila nešto najbolje i najatraktivnije u dosadašnjoj letačkoj karijeri", rekao je voditelj napredne borbene obuke iz Eskadrile helikoptera.

Završetak obuke predstavljaju bojna gađanja koja će se provesti na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, nakon čega svaki od polaznika obuke dobiva certifikat o punoj osposobljenosti za izvidničko-borbenog pilota na helikopteru OH-58D Kiowa Warrior.

Foto: HRZ / M. Karačić 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .