MY_LOGO

Primopredaja zapovjednika borbene grupe u Poljskoj

Foto: ČOJI 4. HRVCON eFPBG-USA
Foto: ČOJI 4. HRVCON eFPBG-USA

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Poljskoj u četvrtak, 16. svibnja 2019.  izvršena je svečana primopredaja dužnosti zapovjednika borbene grupe NATO vođene aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (NATO eFP BG–USA) između pukovnika Donnyja Hebela i pukovnika Marka O'Neilla.

Na svečanosti su sudjelovali glavni zapovjednik Oružanih snaga Republike Poljske general–pukovnik Jarosław Mika, zapovjednik 15. mehanizirane brigade Gyżicko brigadni general Norbert Iwanowski, predstavnici nacionalnih gardi Tennesseeja i Pennsylavnije, ostali visoki vojni i civilni dužnosnici te zapovjednici sastavnica eFP BG - USA među kojima i zapovjednik 4. hrvatskog kontingenta bojnik Predrag Srđenović.

Uz predstavnike sastavnica, svaka od zemalja u sastavu grupe eFP BG–USA sudjelovala je s ešalonom pripadnika u borbenoj opremi i u taktičko–tehničkom zboru, gdje je Hrvatska vojska izložila SVLR „Vulkan“ i osobno naoružanje (jurišne puške VHS K2 i D2, te HS9).

General Mika naglasio je značaj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti kao važan doprinos očuvanju istočnih granica Saveza te dodao kako radom „rame uz rame“ i „vojnik uz vojnika“ dokazujemo interoperabilnost pripadnica Saveza, čime pokazujemo snagu i zajedništvo.“

General Iwanowski naglasio je uspjeh u provedbi mnogih vježbi kroz proteklih devet mjeseci koliko je trajala rotacija snaga SAD-a i zahvalio četvrtom te poželio nastavak plodonosne suradnje s petim kontingentom američkih snaga u toj NATO aktivnosti.

 Pukovnik Hebel nadovezao se na potrebu zajedničke obrane i odvraćanja potencijalnih prijetnji, zaželjevši uspjeh novom kontingentu, dok je pukovnik O'Neill u svojem obraćanju izrazio nadu u nastavak rada na uspješnom izvršenju zadaće koja je pred borbenom grupom.

Nakon završetka ceremonije uzvanici u pratnji sudionika svečanosti razgledali su taktičko-tehnički zbor.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnost među saveznicima.

Borbena grupa Poljska jedna je od četiri borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – R. Litvi, R. Latviji, R. Estoniji i R. Poljskoj. Vodeća nacija BGPOL su Sjedinjene Američke Države, a zajedno s hrvatskim vojnicima tu su i pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

Foto: ČOJI 4. HRVCON eFPBG-USA 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .