MY_LOGO

Rad savjetnika 10. HRVCON-a u misiji "Odlučna potpora"

Foto:10. HRVCON
Foto:10. HRVCON

Savjetnički tim Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever (Train Advise and Assist Command – North - TAAC-N), čija je temeljna zadaća savjetovanje pripadnika Regionalnog središta za obuku (RMTC) 209. korpusa Afganistanske narodne armije (ANA), jedna je od ključnih sastavnica 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji "Odlučna potpora" u Afganistanu.

 

Rad pet pripadnika Hrvatske vojske, odnosno hrvatskih savjetnika koji obnašaju svoje dužnosti u okviru zapovjedništva TAAC-N, ocijenjen je vrlo pozitivnim ocjenama.

Zbog složenosti zadaća od pripadnika Hrvatske vojske tražila su se specifična znanja, sposobnosti i vještine stečena kroz prethodno iskustvo rada u pojedinim rodovima Oružanih snaga RH, a o složenosti zadaća govori činjenica kako su od dva do tri dana u tjednu angažirani kroz savjetovanja u procesu obuke pripadnika ANA-e u uredima ili poligonima RMTC-a. Navedeno podrazumijeva niz pripremnih radnji i postupaka kao što je priprema savjetovanja u kampu Marmal, odlazak zračnim ili kopnenim putem u područje kampa ANA-e Shaheen gdje se nalazi RMTC, provedba planiranog savjetovanja te povratak.

U navedeno imao se prilike uvjeriti prvi dočasnik 10. HRVCON-a, koji je nazočio procesu savjetovanja koje su provodili dočasnici-savjetnici RMTC-a na poligonu za gađanje osobnim naoružanjem. 

Hrvatski ekspertni tim savjetnika pokazao je pripadnicima 209. korpusa koji se nalaze u procesu temeljne obuke važnost čišćenja i održavanja osobnog naoružanja prije i nakon provedbe gađanja. 

Nadalje, provedeni su razgovori i savjetovanje s ključnim osobljem 209. korpusa koje je provodilo taktičku obuku pješaštva na terenu razine bojne (zapovjednici, prvi dočasnici i instruktori iz postrojbi). 

Uz provedbu savjetovanja, hrvatski savjetnici su rado viđeni gosti na svim službenim svečanostima u organizaciji RMTC-a, a hrvatska zastava na odorama pripadnika 10. HRVCON-a vrlo je cijenjen i tražen suvenir pripadnika ANA-e.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .