MY_LOGO

Viceadmiral Colin Kilrain posjetio vojarnu u Zemuniku

Foto: HRZ / M. Karačić
Foto: HRZ / M. Karačić

Zapovjednik NATO-ovog Zapovjedništva za specijalne operacije (NATO Special Operations Headguarters - NSHQ) viceadmiral Colin Kilrain posjetio je u utorak, 21. svibnja 2019., u pratnji zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga brigadnog generala Perice Turalije,  vojarnu Pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku, u kojoj je smješteno Međunarodno središte za obuku helikopterskih posada i timova za provedbu zadaća specijalnih zračnih operacija (MSAP).  

Tom se prigodom sastao s direktorom MSAP-a pukovnikom Tomislavom Pušnikom, a dobrodošlicu su mu poželjeli i zapovjednik Središta za obuku HRZ-a brigadir Goran Huljev te pukovnik Damir Barišić iz 93. zrakoplovne baze HRZ-a. 

Zahvalivši se viceadmiralu Kilrainu na posjetu, pukovnik Pušnik je istaknuo kako je MSAP rezultat zajedničkog napora Bugarske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske kao zemlje domaćina, koji je osnovan s  ciljem organiziranja i provođenja teorijske i praktične letačke obuke za buduće SOATU helikopterske posade i timove specijalnih snaga .

„Želimo stvoriti uvjete za provođenje zajedničke obuke za pripadnike oružanih snaga više zemalja na jednom mjestu, što će pridonjeti kvaliteti i standardizaciji obuke“, kazao je direktor MSAP-a te dodao kako je interoperabilnost i kohezija helikopterskih posada i timova iznimno važna u zajedničkom uvježbavanju, kao i u realnim situacijama u kojima bi se koristili SOATU timovi. 

Prema njegovim riječima, namjera je da u Središte na obuku dolaze i pripadnici drugih zemalja članica NATO-a te da ono u budućnosti postane NATO centar izvrsnosti.

O trenutačnim aktivnostima koje se provode, a vezane su uz organizaciju rada Središta te infrastrukturi, zadaćama zemalja članica, organizaciji i dinamici provođenja obuka prezentaciju je održao pukovnik Ivan Đelagić, voditelj Odsjeka za spremnost i ocjenjivanje u Odjelu A-3 zapovjedništva HRZ-a.

Viceadmiral Kilrain je kazao kako izuzetno cijeni ovaj projekt koji nije važan samo za zemlja članice MSAP-a, nego i za NATO u cjelini. Ukazao je i na potrebu suradnje i razmjenu iskustava i s drugim članicama NATO-a.

U sklopu posjeta viceadmiral Kilrain obišao je i objekte u kojima će biti smješteni pripadnici MSAP-a te polaznici obuke. 

Podsjetimo, posjet je uslijedio deset dana nakon prve konferencije MSAP-a, koja je održana u vojarni u Zemuniku 10. svibnja. Na konfereniji su izabrani direktor MSAP-a i predsjedavajući Međunarodnog upravljačkog odbora (MEB), te su izrađeni i dokumenti koje je potvrdio MEB, a čijim su se usvajanjem stvorili preduvjeti za početak rada MSAP-a.

Foto: HRZ / M. Karačić 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .