MY_LOGO

Savezničke snage u Zemuniku povodom Swift Response 19

Foto: MORH / T. Brandt
Foto: MORH / T. Brandt

Povodom održavanja multinacionalne vojne vježbe Swift Response 19, u 93. zrakoplovnoj bazi u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, uspostavljena je privremena baza (Intermediate Staging Base - ISB) u kojoj su smješteni padobranci, vojni helikopteri i vozila savezničkih snaga koja će se koristiti u spomenutoj vojnoj vježbi.

Stručni timovi Hrvatske vojske angažirani za pripremu i provedbu multinacionalne vojne vježbe Swift Response u vojarni u Zemuniku, uspješno su organizirali i proveli združeni prihvat ljudstva, vozila i helikopterskih snaga Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ratnog zrakoplovstva Francuske Republike.

Na  stajanci baze u Zemuniku trenutno se nalaze helikopteri britanskih zračnih snaga CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat te helikopteri EC-665 Tiger iz sastava francuskih oružanih snaga.

Također, u funkciju su stavljena i brojna transportna i teretna vozila savezničkih snaga kao i oprema za potporu letenja.

 

Hrvatska vojska organizirala združeni prihvat saveznika za vježbu Swift Response 19

Jedan od hrvatskih časnika koji sudjeluje u vježbi, bojnik Vlado Pavlinec istaknuo je kako se posebna pažnja posvećuje sigurnosnim aspektima, a uz to se odvijaju i redovite letačke aktivnosti eskadrila u bazi Zemunik.

Savezničke snage u Zemuniku povodom Swift Response 19


"Cijeli proces prihvata odvijao se u koordinaciji hrvatskih timova i predstavnika savezničkih zemalja čime RH potvrđuje sposobnost pružanja potpore savezničkim snagama kao zemlja domaćin (Host Nation Support). Time Hrvatska vojska demonstrira mogućnosti i spremnost združenog prihvata od ulaska na teritorij RH, organizacije smještajnih kapaciteta za boravak, kao i nastavak strateškog kretanja i integracije snaga na mjestima provedbe vježbe", istaknuo je bojnik Pavlinec.

Predstavnik britanskih zračnih snaga pukovnik Jeremy Robinson zahvalio se Hrvatskoj vojsci na odličnoj suradnji i pruženoj potpori u prihvatu snaga.


"Na vježbi sudjeluje 25 nacija i mi stojimo rame uz rame zajedno sa svim sudionicima kako bi kroz našu uvježbanost i zajednički rad doprinijeli osiguranju mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe. Radujem se nastavku suradnje sa Hrvatskom vojskom i novim zajedničkim treninzima", poručio je pukovnik Robinson.

Osim u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku vježba će se provoditi i u vojarni "Josip Jović" u Udbini te na vojnim poligonima "Eugen Kvaternik" u Slunju i "Crvena zemlja" kod Knina.

Riječ je o vježbi zračno-desantnih postrojbi savezničkih zračnih snaga Ujedinjenog kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske Republike, a Hrvatska vojska osim potpore u prihvatu, sudjeluje i sa snagama Hrvatske kopnene vojske s ojačanom mehaniziranom satnijom.

Foto: MORH / T. Brandt 

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .