MY_LOGO

Raketni brodovi klase „Helsinki“ došli u Republiku Hrvatsku

Dva novonabavljena raketna broda klase „Helsinki“, bivši „Oulu“ i „Kotka“, dovezeni su u Republiku Hrvatsku na palubi broda za prijevoz teških tereta „Grietje“. Brodovi su stigli u Šibenski zaljev nakon sedamnaestodnevnog putovanja iz Finske.

Brod „Grietje“ je 152 metarski brod te je opremljen sa dvije 320 tonske dizalice i jednom manjom 200 tonskom krmenom dizalicom, s kojima su raketni brodovi podignuti na palubu. Za brod „Grietje“ prijevoz raketnih brodova Hrvatske ratne mornarice nije prva „vojna“ zadaća. Naime, Danska kraljevska mornarica također je koristila spomenuti brod tijekom 2003. pri prijevozu podmornice „HDMS Haelen“ na relaciji Perzijski zaljev - Kopenhagen.
Očekuje se da će se raketni brodovi klase „Helsinki“ iskrcati u ponedjeljak 3. studenog 2008. te uputiti u Brodogradilište NCP Šibenik, gdje se očekuju radovi na prilagodbi brodova za plovidbu pod hrvatskom zastavom u Jadranskom moru.

Za dodatne informacije za medije - osoba za kontakt: kapetan fregate Francois Buj, mob.: 098/204-216

{mosmodule module=Raketni brodovi klase Helsinki}

{mosmodule module=Raketni brodovi klase Helsinki}

{mosmodule module=Raketni brodovi klase Helsinki}

{mosmodule module=Raketni brodovi klase Helsinki}

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .