MY_LOGO

Obilježena 19. obljetnica pogibije stožernog brigadira Rudolfa Perešina

Foto: HRZ i PZO; G. Seretin
Foto: HRZ i PZO; G. Seretin

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu, u petak, 2. svibnja 2014. godine obilježena je 19. obljetnica pogibije pilota HRZ i PZO-a stožernog brigadira Rudolfa Perešina, koji je 1995. godine smrtno stradao tijekom izvršenja borbene zadaće u vojno-redarstvenoj operaciji „Bljesak“.


Obilježavanju je nazočilo izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane predvođeno zapovjednikom 91. zrakoplovne baze brigadirom Darkom Brajkovićem i obitelj brigadira Perešina.

Pilot Rudolf Perešin poginuo je tijekom vojno-redarstvene operacije "Bljesak", nakon što su neprijateljske snage 2. svibnja 1995. godine oborile avion MiG-21 kojim je upravljao. Njegovi posmrtni ostaci vraćeni su Hrvatskoj 4. kolovoza 1997., a 15. rujna 1997. pokopan je na Gradskom groblju Mirogoj.

Stožerni brigadir Perešin ostao je zauvijek zapamćen u  Hrvatskom narodu kada je  u najtežim trenucima agresije na Republiku Hrvatsku  25. listopada 1991. godine uspio pobjeći s MiG-om 21  i pri tom je  izgovorio čuvene riječi: “Ja sam Hrvat! Ne mogu i ne želim pucati u Hrvate“.  Odmah nakon toga, kao borbeni pilot, pristupio je postrojbama  Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.


Poginuo je kao zapovjednik 21. eskadrile lovačkih aviona 91. zb Pleso HRZ i PZO-a. Sudjelovao je u svim borbenim operacijama HRZ i PZO-a. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom bana Jelačića, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlatom, Redom Stjepana Radića, Spomenicom domovinskog rata i Spomenicom domovinske zahvalnosti za 5 godina. Nositelj je medalja za "Iznimni pothvat" i "Bljesak".

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .