MY_LOGO

Foto: HVU / M. Sever
Petak, 17 Svibanj 2019, Novosti

Veleposlanik Države Izrael Ilan Mor održao je u petak, 17. svibnja 2019. na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" predavanje polaznicima 21. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" HVU-a.

Foto više

Foto: Hrvatska vojska
Petak, 17 Svibanj 2019, Novosti

Hrvatskog ratnog zrakoplovstvo, Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman", Zapovjedništvo specijalnih snaga i Središnjica za upravljanje osobljem su 15. i 16. svibnja 2019. sudjelovali na Sajmu i izložbi inovacija, u sklopu promidžbe Hrvatske vojske s naglaskom na privlačenje kandidata za zanimanja zrakoplovno tehničke struke i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Foto više

Foto:HV/ V. Jovanovac
Petak, 17 Svibanj 2019, Vezane vijesti IR 19

Na teritoriju Republike Hrvatske održava se međunarodna vojna vježba Immediate Response 19, u sklopu koje je 16. svibnja 2019. u kasnim poslijepodnevnim satima u vojarnu "Josip Jović" u Udbini sletjelo 17 helikoptera iz sastava američkih zračnih snaga, koji će sudjelovati u vježbi.

FotoVideo više

Petak, 17 Svibanj 2019, IMMEDIATE RESPONSE 19

Immediate Response 2019

Četvrtak, 16 Svibanj 2019, IMMEDIATE RESPONSE 19

Iako se veći dio vježbe Immediate Response 19 održava na vojnim lokacijama, neke od aktivnosti provodit će se i izvan vojnih poligona, stoga molimo građane za razumijevanje.

više

Četvrtak, 16 Svibanj 2019, IMMEDIATE RESPONSE 19

Planirane medijske aktivnosti vježbe

 

Datum Aktivnost Lokacija Postrojba Rok za prijavu
         
21. svibnja Iskrcavanje snaga Zadar, luka Gaženica – iskrcaj snaga te odlazak cestovnim putem na vojni poligon "E. Kvaternik" Slunj
 
KOSOVO,
ALBANIJA
14. svibnja
         

21. svibnja

Prihvat i smještaj snaga Granični prijelazi RH
(Ličko Petrovo Selo/ Izačići; Bajakovo/ Batrovci; Karasovići/ Debeli Brijeg;  Macelj/ Gruškovlje), Vojni poligon "E. Kvaternik" Slunj  
Multinacionalna
bojna*
14. svibnja
         
21.- 22.
svibnja
Smještaj snaga Vojni poligon Slunj Multinacionalna
bojna
14.-15.
svibnja
         
23.-26.
svibnja
Uvježbavanje konvoja,
prelaska granice
Vojni poligon Slunj Multinacionalna
bojna
16.-19.
svibnja
         
27. - 28. 
svibnja
Uvježbavanje napada bojne Vojni poligon Slunj Multinacionalna
bojna
20.-21.
svibnja
         
29. svibnja Dan uvaženih gostiju Vojni poligon Slunj Multinacionalna
bojna
22. svibnja
         
1. - 5.
lipnja
Pokret i povratak snaga Slunj - Kaposvar (HUN) - Slunj Multinacionalna
bojna
22.-29.
svibnja
         
6. lipnja Završetak vježbe Vojni poligon Slunj Multinacionalna
bojna
30.
svibnja

 

 

*Multinacionalnu bojnu čine pripadnici oružanih snaga četrnaest zemalja: Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije i Njemačke.


Zainteresiranim predstavnicima medija osigurat će se medijsko praćenje navedenih vježbi prema rasporedu aktivnosti koje su navedene u nastavku.

Napominjemo kako je riječ o vježbama koje se provode u organizaciji Zapovjedništva američkih snaga za Europu (USEUCOM) te je u skladu s definiranim pravilima, prijave za medijsko praćenje kao i eventualne dodatne medijske zahtjeve potrebno dostaviti najkasnije osam dana od željenog termina na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Prijava treba sadržavati ime i prezime, naziv medija, status (novinar, fotograf ili snimatelj), broj osobne ili novinarske iskaznice te broj mobitela.

Nakon prijave za medijsko praćenje pojedine aktivnosti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , prijavljeni predstavnici medija bit će pravovremeno obaviješteni o konkretnim smjernicama za medijsko praćenje, mjestu i vremenu dolaska, osobi za kontakt i sl.

Za eventualna dodatna pojašnjenja za medije, osoba za kontakt je časnik za odnose s javnošću vojne vježbe Immediate Response 19, bojnik Marko Škovrlj, mob. 095/820-8606, mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i/ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

Napominjemo kako su sve planirane aktivnosti podložne promjenama u zavisnosti o vremenskim uvjetima.

Četvrtak, 16 Svibanj 2019, IMMEDIATE RESPONSE 19

1. DIO - od 13. do 21. svibnja (Udbina, Slunj)

Početak vježbe u Hrvatskoj od 13. do 19. svibnja 2019. uključuje padobransko ubacivanje i zauzimanje aerodroma u vojarni „Josip Jović“ na Udbini, te uvježbavanje zračno desantnih operacija na vojnom poligonu „E. Kvaternik“ na Slunju. U ovom dijelu vježbe sudjeluju talijanske specijalne snage, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga Oružanih snaga RH, pripadnici Hrvatske kopnene vojske te padobranska bojna iz sastava 173. AirBde USA.

Kraj aktivnosti planiran je 21. svibnja, okupljanjem svih snaga u vojarni „Josip Jović“ na Udbini, kada započinje njihov povratak u matične baze.

2. DIO - od 20. do 31. svibnja (Slunj)

Od 20. svibnja 2019. na vojnom poligonu na Slunju započinje formiranje multinacionalne bojne. Oružanim snagama RH dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta. Planirana veličina multinacionalne bojne iznosila bi okvirno 650 pripadnika uključujući pripadnike savezničkih i partnerskih zemalja, dok će ukupno u ovom dijelu vježbe sudjelovati do 1000 sudionika.

SUDJELOVANJE HV

Oružane snage RH u sastavu multinacionalne bojne sudjelovat će sa slijedećim snagama:

 • mehanizirana satnija PATRIA,
 • zapovjedna satnija,
 • satnija za potporu i
 • vod vojne policije.  

Uz sudjelovanje u sastavu multinacionalne bojne, Oružanih snga RH bi trebale sudjelovati sa dodatno 15-tak pripadnika Oružanih snaga RH na različitim lokacijama izvan teritorija RH, u zapovjednim strukturama viših zapovjedništava i kontrolne grupe vježbe (EXCON) počevši sa brigadnim generalom Borisom Šerićem u ulozi jednog od zamjenika zapovjednika vježbi koji će biti u Wiesbadenu, SR Njemačka.

SUDJELOVANJE DRUGIH NACIJA

Ostale nacije će, u sastavu multinacionalne bojne, sudjelovati prema slijedećem:

 • Slovenija s mehaniziranom satnijom PATRIA i EOD timom,
 • Bosna i Hercegovina sa pješačkom satnijom (zapovjedništvo satnije i dva voda),
 • Albanija s jednim pješačkim vodom i vodom vojne policije,
 • Crna Gora s jednim pješačkim vodom,
 • Kosovo s jednim pješačkim vodom i EOD timom,
 • SAD s jednom desetinom veze (NG Minessote),
 • Mađarska sa desetinom vojne policije,
 • Poljska, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo sa stožernim osobljem,
 • Litva sa izvidničkim vodom,
 • Njemačka sa CIMIC timom i jednim stožernim časnikom i
 • Sjeverna Makedonija s jednim izvidničkim vodom.

Težište ovog dijela vježbe bit će na integraciji multinacionalne bojne na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj gdje je planirana provedba integracijske obuke i gađanja iz osobnog naoružanja i borbenih vozila (BOV PATRIA) te potpora snagama u tranzitu u vremenu od 21. do 31. svibnja.

3. DIO – od 1. do 6. lipnja (izmještanje snaga)

Završna faza vježbe održat će se od 1. do 6. lipnja 2019., kad će se provesti izmještanje multinacionalne bojne kopnom (samohodno) do poligona u Mađarskoj gdje će uvježbavati prelazak državne granice ("Border Crossing Operations") u taktičkom rasporedu te provedba zadaće osiguranja logističke baze u Kapošvaru, Republika Mađarska.

Četvrtak, 16 Svibanj 2019, IMMEDIATE RESPONSE 19

Vrijeme provedbe: 

 • od 10. svibnja do 6. lipnja 2019.

Mjesto provedbe:

 • teritorij Republike Hrvatske - vojni poligon "E. Kvaternik" Slunj i vojarna "Josip Jović" u Udbini
 • teritorij Republike Slovenije
 • teritorij Mađarske

Sudionici:

 • 1600 pripadnika oružanih snaga RH, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke

Tehnika:

 • 30 helikoptera i 200 motornih vozila

 

Međunarodna vojna vježba Immediate Response 19 je vježba kojom će Hrvatska vojska obilježiti 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO savezu.
 
Provest će se od 10. svibnja do 6. lipnja 2019. na teritoriju Hrvatske i to na vojnom poligonu "E. Kvaternik" Slunj, u vojarni "Josip Jović" u Udbini, te na području Slovenije i Mađarske.

Ova vježba glavni je obučni događaj u Hrvatskoj u 2019. godini, a od ove godine provodit će se u dvogodišnjem ciklusu. Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Težišni cilj vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga. Republika Hrvatska, Republika Slovenija i Mađarska sudjeluju kao suorganizatori i domaćini vježbe.
U vježbi će sudjelovati oko 1600 pripadnika oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke. Hrvatskim oružanim snagama dodijeljeno je zapovjedništvo multinacionalne bojne, što uključuje zapovjednika bojne i vodeća stožerna mjesta.

Direktor vježbe Immediate Response 19 je general pukovnik Christopher Cavoli, a zamjenik direktora vježbe za Hrvatsku je brigadni general Boris Šerić iz Hrvatske kopnene vojske, zadužen za održavanje vježbe na području Republike Hrvatske.

Tako će uz sudjelovanje u sastavu multinacionalne bojne, Oružane snage RH sudjelovati sa dodatno 15-tak pripadnika na različitim lokacijama izvan teritorija Republike Hrvatske, u zapovjednim strukturama viših zapovjedništava i kontrolne grupe vježbe (EXCON).

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .