MY_LOGO

 

OS RH U PP sezoni 2015.

Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske (OS RH) sudjeluju u pripremi i provedbi protupožarne (PP) sezone temeljem Zakona o obrani i Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2015. godini. Sukladno smjernicama Vlade RH, Protupožarna sezona 2015., započela je 23. lipnja, a OS RH u spremnosti su od 1. lipnja do 30. rujna 2015. godine.

U gašenju požara presudnu ulogu imaju zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a).  
Tehnika i ljudstvo protupožarnih zračnih snaga nalaze se u dvije eskadrile: Protupožarnoj eskadrili i Eskadrili transportnih helikoptera.
Protupožarna eskadrila smještena je u vojarni Zemunik, a sastavljena je od šest aviona Canadair CL-415 i šest Airtractora AT-802.

Eskadrila transportnih helikoptera smještena je u vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama. Osigurava dva, a po potrebi i više helikoptera Mi-8 MTV, koji neposredno gase požare ili pružaju potporu u transportu zemaljskih vatrogasaca i njihove opreme do požarišta.

Tijekom ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage u zraku su provele 53 dana. Najviše su bile angažirane na požarištima na poluotoku Pelješcu i na otoku Korčuli, gdje su požari izbili istovremeno i gdje je djelovanje zračnih snaga trajalo nepuna dva tjedna.

Tijekom angažmana zračnih snaga na svim ostalim požarištima primjenjivalo se načelo trostrukog "udara": intervenirati odmah, na samom početku uključiti maksimalan broj snaga i što brže eliminirati najaktivniji dio požara.

Zbog brže reakcije i učinkovitosti, kao i uštede resursa, od 22. srpnja do 16. kolovoza 2015. godine, u Zračnoj luci u Dubrovniku bio je stacioniran jedan avion Canadair CL-415,  što se pokazalo iznimno djelotvornim, budući da su požari koji su izbili u tom periodu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ugašeni u najkraćem mogućem roku. U Istri je na sličan način djelovao i jedan avion Canadair, koji je bio smješten u Zračnoj luci u Puli.

Uz razmještaj dijela snaga u Dubrovniku, svakodnevna protupožarna izviđanja iz zraka s avionima Airtractor, također su bila učinkovita, a požari su ugašeni u začetku.

Tako je u razdoblju od 29. srpnja do 2. kolovoza 2015. godine, kroz 13 protupožarnih izviđanja uočeno devet požara koji su ugašeni s nekoliko vodenih bombi, ili uz dolazak dodatnih snaga ako je bilo potrebe. Tim je zaustavljena mogućnost izbijanja velikih požara na više lokacija, smanjena je opožarena površina, a ostvarena je efikasnost i ekonomičnost uporabe zračnih snaga. Tako je na protupožarna izviđanja utrošeno ukupno oko 130 sati naleta,  pri čemu je izbačeno oko 170 tona vode.

Važan segment u angažmanu i rasporedu snaga bila je i organizacija desantiranja vatrogasaca i doprema „krušaka“ s vodom do požarišta helikopterima Mi-8 MTV, kao što je bio slučaj s požarom Krupa-Zrmanja (9. kolovoza) čime su se avioni Canadair rasteretili i učinkovitije koristili.

Copyright © 2008-2019 Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Sva prava pridržana. Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.
Web uredništvo Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .