Izazovi sveučilišnog vojnog obrazovanja

Međunarodni stručni skup pod nazivom „Izazovi sveučilišnog vojnog obrazovanja: hrvatska i europska perspektiva“ | Foto: HVU / D. Volarić

Međunarodni stručni skup na Kovčanju

U vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju održava se međunarodni stručni skup pod nazivom „Izazovi sveučilišnog vojnog obrazovanja: hrvatska i europska perspektiva“

U organizaciji Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU) u vojarni „Kovčanje“ na Malom Lošinju od 11. do 14. rujna 2019. održava se međunarodni stručni skup pod nazivom „Izazovi sveučilišnog vojnog obrazovanja: hrvatska i europska perspektiva“.

Na otvaranju skupa govorili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen, dekan brigadir Boženko Đevoić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivana Čuković Bagić i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić.

Na skupu će izlagati stručnjaci sa Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Splitu, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, HVU-a, dok će o Sveučilištu u Varšavi govoriti vojni izaslanik Republike Poljske u Republici Hrvatskoj. Teme o kojima će se govoriti na stručnom skupu su izazovi suvremenog sveučilišnog vojnog obrazovanja, analiza realizacije studijskih programa za potrebe Hrvatske vojske, školovanje vojnih pilota, akademska stegovna odgovornost kadeta vojnih studija, osiguranje kvalitete vojnih studija i modularni pristup nastavi.

Međunarodni stručni skup „Izazovi sveučilišnog vojnog obrazovanja: hrvatska i europska perspektiva“ nastao je kao rezultat višegodišnjih stručnih radionica organiziranih s ciljem razmjene i sistematizacije iskustava iz prethodnih akademskih godina, analize recentnih trendova i pripreme za narednu akademsku godinu. Radionice su okupljale akademsko i upravljačko osoblje Hrvatskog vojnog učilišta te predstavnike Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu, uz povremeno gostovanje eksperata s inozemnih vojnih obrazovnih ustanova.

Nakon pet godina iskustva izvođenja sveučilišnih preddiplomskih i prve godine sveučilišnih diplomskih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, provedene prve godine sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studijskog programa Vojno pomorstvo te dugogodišnjeg iskustva suradnje s Fakultetom prometnih znanosti u provedbi sveučilišnog studijskog programa Aeronautika, uočena je potreba za sustavnom analizom hrvatskog modela akademskog vojnog obrazovanja. Osim toga, nametnula se i potreba za značajnijom valorizacijom hrvatskih iskustava u odnosu na europsku praksu te potreba za identificiranjem trendova i mogućih odgovara na akademske vojne izazove u budućnosti.